Biznis i ekonomijaPreporučeno

Šest zemalja dobilo pozivnicu u BRICS | Novi svjetski poredak

BRICS, gospodarska zajednica zemalja čija su okosnica Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, u četvrtak je dogovorila svoje širenje i prihvaćanje novih članica; Saudijske Arabije, Irana, Etiopije, Egipta, Argentine i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Dionici su na ceremoniji ponovili deklaraciju o uspostavi novog, pravednijeg svjetskog poretka.

>>>Egipat zatražio članstvo u BRICS-u | TASS

Lideri grupe vrata su ostavili odškrinutima, nakon što je Južna Afrika ususret summitu rekla da interes za članstvo iskazuje više od 40 zemalja.

“Povijesni čin”

“Ovo proširenje članstva je povijesno,” rekao je kineski premijer Xi Jinping čija je zemlja, uz Rusiju, najveća pobornica formiranja “Globalnog juga” kao protuteže anglosaksonskom svijetu.

“Ono pokazuje odlučnost zemalja BRICS-a za jedinstvo i suradnju sa širim krugom zemalja u razvoju,” dodao je Jinping.

Šest novih članica formalno će stupiti u blok s 1. siječnja 2024. godine, najavio je južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa čija je zemlja domaćin skupa u Johannesburgu.

“BRICS je započeo novo poglavlje u svojim nastojanjima da izgradi svijet koji je pošten, svijet koji je pravedan, svijet koji je također uključiv i prosperitetan,” rekao je Ramaphosa. “Imamo konsenzus o prvom stupnju ovog procesa proširenja, a ostale faze će uslijediti.”

Dedolarizacija

Reuters piše da ulazak velikih naftnih sila, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, podcrtava njihovo htijenje da se odmaknu od sfere utjecaja Sjedinjenih Američkih Država i pomodnih zelenih politika koje ugrožavaju boljitak šireg kartela (OPEC+).

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je zbog međunarodnog naloga za njegovo uhićenje na summitu sudjelovao telekonferencijiski, u govoru je rekao da se “BRICS ne natječe ni s kim.”

>>>Alžir zatražio članstvo u BRICS-u, ponudio 1.5 milijardi dolara za grupnu banku

“Ali je također očito da proces izranjanja novog svjetskog poretka još uvijek ima žestoke protivnike,” dodao je.

Putin je u jednoj od snimljenih poruka podcrtao dedolarizaciju, gospodarski potencijal i značaj BRICS-a.

“Udjel zemalja u BRICS zajednici, koja je dom za više od tri milijarde ljudi, dosegao je gotovo 26% svjetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP). Prema paritetu kupovne moći Grupa petorice nadilazi Grupu sedmorice (G7). Prognoza za 2023. je 31.5% nasuprot 30%. Cilj, nepovratni proces dedolarizacije naših gospodarstava dobiva zamašnjak i ulažu se napori u razradu učinkovitog mehanizma uzajamnih nagodbi, valutne i financijske kontrole. Kao rezultat, udjel dolara u izvozno-uvoznim transakcijama BRICS-a se smanjuje. Prošle godine bio je samo 28.7%,” rezimirao je.

>>>Putin usvojio kineski juan u vanjskoj trgovini | multipolarni svijet 

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi u svojem je slavljeničkom obraćanju očekivano ošinuo Washington i podržao odmicanje od dolara.

“Širenje BRICS-a pokazuje da je jednostrani pristup na putu propadanja,” izjavio je prema citatu iranske Al Alam televizije.

Multipolarni svijet

Akronim BRICS izvorno je u 2001. godini iskovao Jim O’Neill, glavni ekonomist Goldman Sachsa. Neformalna, zajednica je utemeljena kao klub četiri nacije u 2009., jedino se prijašnje proširenje odigralo godinu kasnije, pridruživanjem Južne Afrike.

>>>Putin održao ‘izrazito značajan’ govor o novom svjetskom poretku

Aktualna reanimacija i širenje kluba koincidiraju s ožujskim posjetom kineskog predsjednika Rusiji nakon kojeg je Putin proglasio kraj američke hegemonije i inauguraciju multipolarnog svjetskog poretka.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>Šest zemalja dobilo pozivnicu u BRICS | Novi svjetski poredak […]

Comments are closed.