PolitikaPreporučeno

Međunarodni kazneni sud izdao nalog za uhićenje Vladimira Putina

Međunarodni kazneni sud (ICC) u nizozemskom gradu Den Haagu u petak je izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove povjerenice za dječja prava Marije Aleksejevne Lvove-Belove.

Sud je naveo da su predsjednik i povjerenica osumnjičeni za “nezakonitu deportaciju” ukrajinske djece.

>>>SAD proglasio da je Rusija počinila ‘zločine protiv čovječnosti’ | rat u Ukrajini

Predraspravni suci drže kako postoje “opravdani razlozi vjerovati da svaki osumnjičenik snosi odgovornost za ratni zločin protupravne deportacije stanovništva i protuzakonitog premještanja stanovništva s okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju, na štetu ukrajinske djece”.

Suci su razmatrali izdavanje tajnog naloga za uhićenje ali su ga na koncu učinili javnim kako bi “pridonijeli prevenciji daljnjeg činjenja zločina”.

Moskva ne priznaje nadnacionalne sudove, uključujući ICC.

“Odluke Međunarodnog kaznenog suda nemaju nikakvo značenje za našu zemlju, uključujući i s pravnog gledišta,” rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova u četvrtak, nakon prvih glasina o izdavanju naloga.

ICC nema ovlasti za uhićenje osumnjičenika i može imati nadležnost samo unutar zemalja koje su potpisale sporazum kojim je sud uspostavljen.

Rusija nije potpisnica tog sporazuma – pa je nalog ICC-a neposredno prihvaćen kao simboličan.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] ističu da posjet Xija stiže neposredno nakon što je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika uz tvrdnju da je deportacija djece s istoka Ukrajine ratni […]

  2. […] je potpisala i ratificirala Rimski statut Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) koji je 17. ožujka izdao nalog za uhićenje Putina i ruske povjerenice za dječja prava Marije Aleksejevne Lvove-Belove uz optužbu da su iz Ukrajine […]

  3. […] ICC je 17. ožujka izdao nalog za uhićenje Putina i ruske povjerenice za dječja prava Marije Aleksejevne Lvove-Belove uz optužbu da su iz Ukrajine nezakonito deportirali stotine djece. […]

Comments are closed.