PolitikaPreporučeno

Putin i Xi vode duge razgovore, snaže deklaracije o prijateljstvu

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov “dragi prijatelj” i kineski kolega Xi Jinping u utorak su nastavili minuciozne razgovore uz negodovanje i kritike Zapada da Peking svojom vanjskom politikom snaži Rusiju čija se invazija na Ukrajinu protegla u drugu godinu.

>>>Kineski top diplomat upozorio na sukob sa ‘šakalima i vukovima’, SAD-om

Agencijska izvješća otkrivaju da su dvojica lidera u ponedjeljak u razgovoru provela četiri sata i potom uživala u večeri priređenoj u Kremlju gdje su ponovno iskazali i podcrtali međusobnu bliskost i prijateljstvo.

Washington, koji približavanje Kine i Rusije motri s pažnjom i neuobičajenom zebnjom, Kinu je optužio da Putinu pruža “diplomatsko pokriće”.

Analitičari ističu da posjet Xija stiže neposredno nakon što je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika uz tvrdnju da je deportacija djece s istoka Ukrajine ratni zločin.

>>>Zelenskij: ako se Kina prikloni Rusiji doći će do svjetskog rata

Moskva je podsjetila da ne priznaje nadnacionalno sudstvo i uzgred odbacila optužbe rekavši da je zbrinula ratnu siročad.

Peking je rekao da nalog ICJ-a reflektira i potvrđuje dvostruke standarde i pristranost suda koji nikad nije pokušao sankcionirati javno priznate ili prepoznate američke zločine.

Financial Times javlja da je Xi u takvom kontekstu Putina pozvao da kroz godinu navrati u službeni posjet Kini, što je prihvaćeno kao snažno iskazivanje potpore i umanjivanje značaja ICJ-a.

>>>Diplomati izvijestili o snaženju povjerenja, ‘neograničenoj’ suradnji Rusije i Kine

Vanjskopolitički analitičari drže da će Moskva od Pekinga tražiti snažnu potporu za “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini ali da su dogovori o kupnji oružja ili drugoj izravnoj vojnoj pomoći neizgledni.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima