PolitikaPreporučeno

Borzan: uvodi se novi način mjerenja čistoće vode – VIDEO

Čišća i sigurnija pitka voda dostupna svima, to je glavni cilj nove EU direktive o pitkoj vodi koju je potvrdio odbor za javno zdravlje, okoliš i sigurnost hrane Europskog parlamenta. Institucije EU su se usuglasile oko teksta zakona i on će stupiti na snagu u travnju.

Uvodi se novi način mjerenja čistoće vode, širi se lista kemikalija i spojeva na čiju prisutnost će se ona testirati, a države članice EU se obvezuje da promoviraju univerzalan pristup pitkoj vodi za sve građane.

“Voda je život i stoga smo postrožili cijeli niz zdravstvenih i sigurnosnih kriterija koje će morati ispunjavati pružatelji vodovodnih usluga. Nadalje, ova direktiva je i odgovor EU na prvu uspješnu građansku inicijativu, ‘Right2Water’, koja je tražila da se voda proglasi neotuđivim javnim dobrom i strateškim resursom,” kazala je potpredsjednica eurosocijalista i članica odbora Biljana Borzan.

>>>Nova pravila o zaštiti potrošača: nepoštenim trgovcima kazne od najmanje 4% godišnjeg prometa

Nova direktiva uvodi obavezno mjerenje prisutnosti hormonskih razarača poput bisfenola, beta-estradiola i nonifenola, tvari koje je znanost posljednjih godina identificirala kao prijetnju ljudskom zdravlju.

Znatno se postrožuju maksimalno dozvoljene vrijednosti za cijeli niz onečišćivača i toksina poput olova, bakterija i raznih industrijskih kiselina i spojeva. Nadalje, pružatelji vodovodnih usluga će morati značajno povećati uzorkovanje i broj točaka u vodovodnom sustavu na kojima ispituju kvalitetu vode

“Prihvaćen je cijeli niz mojih zakonodavnih prijedloga od kojih bi svakako istakla dodavanje vrtića, škola, sveučilišta, domova umirovljenika i sportskih objekata na popis tzv. prioritetnih lokacija na kojima će se kvaliteta vode trebati dodatno i temeljitije ispitivati. Takvi će se objekti staviti uz bok bolnicama kao lokacije na kojima obitavaju ranjive društvene skupine poput djece, starijih osoba i bolesnika,” izvijestila je Borzan.

Mikroplastika je sve veći problem u kontekstu pitke vode, pojedina istraživanja su pokazala da je mikroplastika prisutna u oko 2/3 uzoraka vode iz vodovoda u europskim zemljama. No cjelovitih podataka za sve države članice nema, a mjerenja se vrše stihijski.  Borzan je putem amandmana obvezala Europsku komisiju da izradi metodologiju za mjerenje prisutnosti mikroplastike u vodi.

>>>Hrvatskoj tri službene opomene zbog kršenja direktiva: Komisija

“Tek posljednjih godina smo spoznali da mikroplastike u velikim količinama ima u vodi, hrani i okolišu. Još uvijek ne znamo koliko je točno ima, niti je dovoljno istražen njen utjecaj na ljudsko zdravlje, no možemo pretpostaviti da nije pretjerano pozitivan. Komisiju smo obvezali da izradi metodologiju, a države članice da po njoj sustavno mjere prisutnost mikroplastike u vodenima masama iz kojih se crpi pitka voda,” najavila je SDP-ova europarlamentarka.

Ured Biljane Borzan