Biznis i ekonomija

Borzan: vodi se ‘tijesna’ raspra o uvođenju sustava prehrambenih profila

Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan najavila je novu inicijativu za zaštitu javnog zdravlja i potrošačkih prava građana, izvijestili su u petak iz njezina ureda. Riječ je o uvođenju prehrambenih profila koji će na europskoj razini onemogućiti da nezdravi proizvodi nose reklamne tvrdnje da su zdravi ili blagotvorni za organizam.

“Danas je moguće da se nezdravi čokoladni napitak za djecu reklamira s tvrdnjom ‘sadrži kalcij, dobar za kosti’ ili da kukuruzne pahuljice krcate šećerom nose reklamu ‘visok udio vlakana korisnih za probavu’. To su manipulacije koje potrošača uvjeravaju da kupuje zdrave proizvode, no stvarnost je vrlo drugačija.  Podsjeća na biljke mesožderke, koje kukce mame s nektarom na ulazu u klopku. No, dio proizvođača žestoko lobira da se prehrambeni profili izbace iz strategije i glasanje bi moglo biti tijesno,” upozorila je Borzan.

>>>Borzan: ide se prema zabrani ciljanog oglašavanja

Ako Europski parlament sljedeći tjedan podrži Strategiju “Od polja do stola”, odnosno uvođenje prehrambenih profila, EU će uvesti ograničenja za korištenje zdravstvenih i prehrambenih reklamnih tvrdnji.

Zavaravanje potrošača

Zdravstvene reklamne tvrdnje poput “dobar za kosti”, “čuva probavu”, će se moći koristiti samo ako proizvod sadržajem ne prelazi propisima određene količine šećera, nezdravih masti i soli, sukladno kategoriji proizvoda, navode u priopćenju Ureda zastupnice Borzan.

Prehrambene reklamne tvrdnje poput “sadrži vitamine i minerale” ili “visoki udio vlakana” će se moći koristiti samo ako na jednak način bude označen i visok sadržaj potencijalno nezdravih sastojaka, primjerice “Visok udio vlakana-Visok udio šećera”.

>>>Borzan o ‘poželjnom protekcionizmu’, novoj poljoprivrednoj strategiji | Od polja do stola

Europska komisija je još 2009. trebala uvesti takav sustav kroz regulativu 1924/2006 o zdravstvenim i prehrambenim tvrdnjama, no lobiranje i pritisak proizvođača su blokirali nastojanja.

“U međuvremenu je problem s pretilošću i povezanim bolestima eksplodirao, svaki drugi odrasli i svako treće dijete u Europi ima prekomjernu težinu. No, ojačala je i svijest o ovom problemu i nadam se da ćemo stoga uspjeti osigurati dovoljan broj glasova. Neće biti lako, lobisti imaju značajna sredstva i doseg. No, za razliku od prije 10-ak godina, svijet je otišao naprijed po tom pitanju i neće biti potrebno izmišljati toplu vodu. Napredne zemlje poput Australije i Novog Zelanda već neko vrijeme koriste sustav prehrambenih profila,” rekla je Borzan.

>>>Amandmani Picule dali lokalni pečat europskoj strategiji ‘Od polja do stola’

Ukoliko inicijativa dobije potporu Parlamenta, Europska komisija je najavila prijedlog zakona tijekom 2022. godine.

Grabancijaš na Google vijestima