PolitikaPreporučeno

Bosanac ukorio, zatražio ispriku neinformirane Željane Zovko | glad u Gazi

Gordan Bosanac, nositelj liste Možemo! u izborima za Europski parlament u petak je kritizirao izjavu hrvatske eurozastupnice Željane Zovko iz redova HDZ-a koja traži novi mandat.

Zovko je u intervjuu za Jutarnji list propitivala u zapadnjačkim i drugim medijima glavne struje naširoko prepoznatu i priznatu, izraelskom blokadom granice uvjetovanu i nametnutu glad u Gazi.

“Stalno se govori o izgladnjivanju Gaze, ali ne vidim da je itko gladan,” rekla je.

“Pozivam gđu Zovko da se informira, da se ispriča ljudima u Gazi i da povuče svoju izjavu. Zatvaranje očiju pred činjenicama sigurno neće doprinijeti rješenju sukoba i trajnom miru za Palestince i Izraelce koji, siguran sam, svi želimo,” napisao je Bosanac u priopćenju koje citira i nudi niz poveznica na renomirane ili službene izvore koji potvrđuju danas naširoko prepoznatu izraelsku nehumanost, uključujući hotimičnu deprivaciju i izgladnjivanje autohtonog stanovništva Gaze.

“Gđu Zovko bih također podsjetio i da je izraelska vojska dosad ubila više od 35.800 Palestinki i Palestinaca, a među njima više od 8.000 djece, te da cilj u ratu ne može opravdati sva sredstva, kao što to gđa Zovko sugerira,” naveo je Bosanac.

Za Zovko, kao europsku zastupnicu posvećenu isključivo Bosni i Hercegovini, europskim vanjskim poslovima i politici porazno, glad u Gazi je javno i izričito osudio i visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Josep Borrell.

“Izrael izaziva glad. Glad se koristi kao oružje rata,” rekao je.

U kuli od slonovače

Motritelji objava Zovko na X-u znaju da ona djeluje u skučenim tematskim okvirima i pokazuje na trenutku upečatljivu nesvjesnost o širem okolišu.

Primjerice, ona se u travnju pitala: “Tko je (Mislav) Kolakušić i iz kojeg je filma on upao na listu? Čovjek kojeg nismo niti vidjeli u EU parlamentu i koji nije ništa radio,” napisala je uz objavu isječka o svojem sudu.

Izjava je dobra ilustracija za spomenute okvire, budući da Kolakušić na društvenoj mreži X slovi kao jedan od najpopularnijih europskih političara čije objave i aktivnosti u parlamentu prati 113 tisuća ljudi u poredbi sa 76 tisuća pratitelja predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića ili 3.874 pratitelja Zovko.


Povezane vijesti

Comment here