PolitikaPreporučeno

Skandalima poljuljan AfD snažan poput SPD-a, ID u usponu – EPP na tronu | EU izbori 2024

Europska krajnja desnica u posljednjim se tjednima distancirala ili prekinula suradnju s Alternativom za Njemačku (AfD), strankom koju od osnutka prate optužbe o koketiranju s nacizmom i radikalizmom.

Identitet i demokracija (ID) politička skupina u Europskom parlamentu koja okuplja stranke desnice i ekstremne desnice, u četvrtak je rekla da iz svojih redova isključuje delegaciju AfD.

Odluka, koja je na snagu stupila odmah, stiže nakon što je Maximilian Krah, istaknut kao vodeći kandidat AfD-a u skorašnjim izborima za Europski parlament, u razgovoru za talijanski dnevni list rekao da pripadnici nacističkih paravojnih snaga, SS-a, “nisu svi bili kriminalci”.

“ID grupa više ne želi biti povezana s incidentima koji uključuju Maximiliana Kraha, lidera liste AfD-a za Europske izbore,” napisali su u reakciji iz ID-a.

Marine Le Pen iz francuskog Nacionalnog okupljanja koje zajedno s talijanksom Ligom predvodi ID, prije je rekla da AfD nije prigodan niti pouzdan partner, citirajući sudske postupke koji se protiv stranke vode u Njemačkoj.

Suočen s unutarnjim i vanjskim političkim pritiscima, 47-godišnji Krah je zavjetovao da će se suzdržati od daljnjih javnih istupa, ali zadržao svoju kandidaturu s kojom traži drugi mandat u EP-u.

AfD u posljednjim mjesecima brodi kroz kaotično razdoblje i sve češće slovi kao persona non grata. Stranku su, uz postojano povezivanje s nacizmom, poljuljale i optužbe o suradnji s ruskim i kineskim tajnim službama.

Tužitelji u Njemačkoj jednog su od pomoćnika Kraha već optužili da špijunira za Peking.

“Vrijeme je da napravimo čisti raskid s ovim pokretom, s kojim se ne upravlja i koji je očito pod utjecajem unutarnjih radikalnih skupina,” rekla je Le Pen.

Snapshot

AfD je u reakciji umanjio značaj “izgona”. Stranica posvećena izborima u Njemačkoj bilježi da stranka nakon kraha s Krahom može računati na 15 zastupničkih mjesta u EP-u, što odgovara potpori njemačkim Socijaldemokratima (SPD).

ID u aktualnom saziva Europsko parlamenta ima 59 zastupnika iz osam zemalja, njegovi glavni dionici su talijanska Liga s 23 zastupnika i Nacionalno okupljanje s 18 zastupnika.

Prema posljednjoj, u četvrtak objavljenoj “superprognozi” Euronewsa, ID će na izborima dobiti do 24 mandata više u poredbi sa sazivom na odlasku što ugrubo odgovara gubitku zastupničkih mjesta za grupaciju Obnovimo Europu (Renew Europe) u čijem se predsjedništvu nalazi i nacionalni suparnik Nacionalnog okupljanja, Emmanuel Macron.

Na tronu ostaju u parlamentu dominantni Europski pučani (EPP), koji bi mogli dobiti 181 mandat, četiri više nego do sad.

Grabancijaš/Al JazeeraPovezane vijesti

Comment here