PolitikaPreporučeno

Krajnja desnica traži čvršće granice, mekše zelene politike – velike dobitke na EU izborima

Europska krajnja desnica u nedjelju se okupila u Italiji gdje je zavjetovala da će nakon izbora za Europski parlament (EP) u 2024. godini preoblikovati Uniju, očvrsnuti njezine vanjske granice i ublažiti klimatske politike kako bi zaštitila radna mjesta i industriju.

Predstavnici stranaka iz dvanaestak zemalja vijećali su uživo ili putem videoveze u Firenci, promišljajući o uspjehu gorljivog protuislamskog propovjednika Geerta Wildersa čija je Stranka za slobodu (PVV) prošlog mjeseca šokirala glavnu političku struju i osvojila izbore u Nizozemskoj.

Geert Wilders, lider nizozemske Stranke za slobodu; Foto: EP

“Naš je cilj da (mi) postanemo najmanje treća najveća (grupacija u Europskom parlamentu), nakon desnog centra i socijalista, i da budemo nepokolebljivi,” rekao je domaćin skupa, zamjenik talijanske premijerke Matteo Salvini.

Europska krajnja desnica u aktualnom je mandatu okrupnjena u grupi Identitet i demokracija (ID) te slovi kao šesta sila EP-a, iza grupacija konzervativaca, socijaldemokrata, liberala i zelenih.

“Početak vala”

Govoreći putem videolinka, laureat Wilders je izrazio nadu da bi njegov uspjeh, “politički zemljotres u Nizozemskoj i Europi,” mogao označiti “početak vala” u kojem pobjeđuju nacionalne stranke.

Salvinija je pozdravio kao velikog lidera i svojeg “prvog talijanskog prijatelja”.

Dionici su izrazili nezadovoljstvo nadnacionalnim odredbama koje s 2035. godinom brane proizvodnju i prodaju motora s unutarnjim izgaranjem.

Tino Chrupalla, supredsjednik Alternative za Njemačku (AfD), stranke koja se u posljednjih godinu dana s margina ulila u glavnu političku struju, okupljenima je rekao da treba “zaključiti rat protiv automobila”.

S njegovim se gledištem složio i Salvini.

Zastupnik Bundestaga i lider AfD-a, Tino Chrupalla; Foto: phoenix/YouTube

Jordan Bardella, predsjednik francuskog Nacionalnog okupljanja, osvojio je aplauz protuimigrantskim govorom na talijanskom, rekavši da Europa ne može postati “hostel s pet zvjezdica za Afriku” i da masovna imigracija donosi zločin i nasilje.

Na forumu je bilo manje jedinstva oko drugih pitanja. Wilders je kudio prekomjernu javnu potrošnju, a Salvini proračunsku disciplinu europodručja.

Rat u Ukrajini

Njemačka i austrijska desnica oštro su skrenule s proukrajinskog i proizraelskog kursa.

“Ukrajina ne može dobiti ovaj rat, oni bi ga trebali zaustaviti,” rekao je Chrupalla okrivivši europske sankcije Rusiji za depresiju njemačkog gospodarstva i pozvavši na popravak i reaktivaciju sjevernih tokova.

Harald Vilimsky, Klub zastupnika Identitet i demokracija; Foto: EP

“Prema našem mišljenju, potpora koju dajemo u ratu u Ukrajini je pogrešna, i jednako je pogrešno podržavati Izrael u ratu protiv Palestinaca,” rekao je Harald Vilimsky iz Slobodarska stranka Austrije (FPÖ).

Salvini je pak ponovio da Italija čvrsto stoji uz Ukrajinu što je očekivano jer je aktualna talijanska premijerka Giorgia Meloni, čijem su usponu pridonijele Sjedinjene Američke Države, rekla da svaki drugačiji stav za nju predstavlja “crvenu liniju” i raskol koalicije.