PolitikaPreporučeno

Izrael suočen sa sve glasnijim pozivima SAD-a da zauzda svoje divljaštvo

Američki ministar obrane Lloyd Austin u subotu je iznio dosad najsnažniju osudu izraelskih napada na palestinske civile u Gazi rekavši da su oni “središte gravitacije” u okršaju Izraelskih obrambenih snaga (IDF) i boraca Hamasa.

Austin je na Nacionalnom obrambenom forumu Reagan u Dolini Simi upozorio da strategija IDF-a riskira radikalizaciju Palestinaca zbog čega je izraelske lidere opetovano i osobno pozivao da izbjegavaju civilne žrtve i “neodgovornu retoriku” te spriječe eskalaciju nasilja na Zapadnoj obali.

Masakr djece

Pažljiviji motritelji sukoba od 7. listopada i početka rata u Gazi mogu posvjedočiti nekontroliranoj, apsurdnoj ili morbidnoj silini cionističkih iluzija o supremaciji i lakoći s kojom oni nesputano i otvoreno zagovaraju pogrom ili progon civila u Gazi.

Javno su dostupni i oportunistički planovi o progonu i raseljavanju Palestinaca.

Izrael je u svojem divljačkom i brutalnom osvetničkom pohodu s prvim danima prosinca u Gazi pobio više od 15.000 civila, uključujući najmanje 6.150 djece.

“Centar gravitacije”

Konzorcij za humanitarnu pomoć predvođen Ujedinjenim narodima nakon prospekcije koju je omogućilo prošlotjedno primirje procjenjuje da je u enklavi koja je prebivalište za oko 2.3 milijuna Palestinaca oštećeno više od 234.000 domova, a 46.000 uništeno, što iznosi oko 60 posto stambenog fonda.

Izrael je uznemirujuću nehumanost pokazao i kroz priječenje isporuke humanitarne pomoći zbog čega je Austin rekao da u “danima koji dolaze” očekuje promjenu strategije.

“U ovakvoj vrsti borbe centar gravitacije je na civilnoj populaciji. I ako ih otjerate u ruke neprijatelja vi taktičku pobjedu zamjenjujete sa strateškim porazom,” rekao je Austin koji se kao general s četiri zvijezde kalio tijekom američkog odmjeravanja s Islamskom državom.

“Stoga, ja sam opetovano i jasno stavio do znanja izraelskim čelnicima da je zaštita palestinskih civila u Gazi i moralna odgovornost i strateški imperativ.”

“Obzor nade”

Ministar je ponovio deklaraciju bezuvjetne potpore Izraelu, ali i poziv na realizaciju rješenja s dvije države.

“Bez obzora nade, izraelsko-palestinski sukob ostat će pokretač nestabilnosti i nesigurnosti i ljudske patnje,” rekao je.

Reuters bilježi da su američki pozivi Izraelu da zauzda atavističke nagone sve snažniji.

Potpredsjednica SAD-a, Kamala Harris, u nedjelju je u Dubaiju rekla da je ubijeno “previše neivnih Palestinaca”.

“Iskreno, razmjeri civilne patnje, slike i videozapisi koji dolaze iz Gaze, su poražavajući,” rekla je.