PolitikaPreporučeno

Španjolska i Belgija zatražile kraj ‘neselektivnog ubijanja civila’ u Gazi, Izrael nesvjestan

Španjolski premijer Pedro Sanchez u petak je tijekom posjeta Pojasu Gaze iskočio iz matrice i osudio neselektivno ubijanje Palestinaca, što je izazvalo diplomatski prijepor i ljutit odgovor Izraela čije su “obrambene” snage prema aktualnim podacima od 7. listopada pobile 14.500 ljudi, uključujući 5.500 djece.

Sanchez je sa svojim belgijskim kolegom Alexanderom De Crooom u petak posjetio egipatsku stranu graničnog prijelaza Rafah gdje su zajedno pozvali na trajni prekid vatre u Gazi kako bi se “preobratila katastrofalna situacija kroz koju prolaze ljudi u Pojasu”.

“Neselektivna ubijanja nedužnih civila, uključujući tisuće dječaka i djevojčica, potpuno su neprihvatljiva”, rekao je Sanchez.

Diplomatski prijepor

Očekivano i uobičajeno, izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen na činjenice je odgovorio optužbama da Sanchez i De Croo iznose “lažne tvrdnje” i “snaže teroriste”.

I Španjolska i Izrael međusobno su prizvale diplomate kako bi zatražile pojašnjenja ili razmijenili ukore.

Reagirao je i izraelski premijer Benjamin Netanyahu čije su riječi iz dana u dan sve apsurdnije. On je europske lidere osudio jer nisu prepoznali zločine protiv čovječnosti koje su počinili palestinski militanti Hamasa.

Izraelska nesvjesnost

Objave izraelskih dužnosnika i istaknutih pojedinaca na X-u sugeriraju da Izraelci uistinu imaju poteškoća s razumijevanjem ljudskosti i otpora koji izaziva njihov pogrom civila, žena i djece.

“Premijer Netanyahu oštro osuđuje primjedbe belgijskog i španjolskog premijera zbog nepripisivanja pune odgovornosti za zločine protiv čovječnosti koje je počinio Hamas, koji je masakrirao naše građane i koji koristi Palestince kao živi štit,” priopćeno je iz Netanyahuova ureda.

Sanchez i De Croo neposredno su snažno osudili povijesnu infiltraciju Hamasa u kojoj je 7. listopada ubijeno oko 1.200 Izraelaca, da bi se uslijed neselektivnog odgovora Izraelskih obrambenih snaga ustoličili kao najglasniji europski lideri u pozivu na prekid vatre i štovanje ljudskih prava u Gazi.

Španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares nedugo je nakon reakcije Netanyahua objavio video s izjavom da su “optužbe izraelske vlade lažne i neprihvatljive”.

“Mi ih kategorički odbacujemo,” rekao je.

Albares je u petak navečer na javnoj televiziji dodao da je prizvao izraelskog veleposlanika i zatražio pojašnjenje iznesenih optužbi.

Sanchez se u četvrtak susreo s Netanyahuom i izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom, te odvojeno s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom. Dionicima je predložio održavanje međunarodne mirovne konferencije s ciljem da se zaustavi sukob i izgradi održiva palestinska država.

Belgijski i španjolski novinari koji su pratili diplomatsku misiju europskih lidera kažu da su oni “iznenađeni” izraelskom reakcijom jer su riječi javno izgovorene u petak bile u skladu s privatnim razgovorima.

Unilateralno priznavanje Palestine

Sanchez je u petak rekao da je Španjolska spremna na jednostrano priznavanje Palestine, čak i ako je to protiv konsenzusa u Europskoj uniji.

“Mislim da je došao trenutak da međunarodna zajednica, posebice Europska unija i njezine zemlje članice priznaju državu Palestinu,” rekao je na egipatskoj strani Rafaha.

Dodao je kako bi “idealno” u priznavanju sudjelovala najmanje nekolicina članica.

“No, ako to nije slučaj, Španjolska će, dakako, donijeti vlastite odluke,” rekao je.