PolitikaPreporučeno

Licemjerje, dvostruki standardi, potpora Izraelu bez mandata – svesrdna kritika von der Leyen

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u posljednjim danima trpi kritiku na društvenom mikroblogu X (nekoć Twitteru) zbog dvoličnosti koju je pokazala kroz gorljive osude ruske invazije na Ukrajinu i svesrdne potpore Izraelu u kolektivnom kažnjavanju Palestinaca u Pojasu Gaze.

Izrael je nakon povijesnog upada boraca Hamasa i proglašenja rata primijenio za njega uobičajeno, okrutno kolektivno kažnjavanje.

>>>Ratni zločin, kolektivno kažnjavanje u ‘Konzentrationslager Gaza’

“Humanitarna pomoć Gazi? Nijedan električni prekidač neće biti uključen, nijedan hidrant za vodu neće biti otvoren i nijedan kamion s gorivom neće ući dok se oteti Izraelci ne vrate kući. Humanitarnost za humanitarnost. I nitko nam neće propovijedati moral,” zavjetovao je na X-u ministar energije Izraela, Israel Katz.

Njegove se riječi odnose na postojano depriviranu enklavu od 365 km² u kojoj prebiva oko dva milijuna ljudi.

Hamas je nakon infiltracije oteo oko 150 Izraelaca.

Dvostruki standardi

Korisnici X-a, uključujući znamenitog političkog aktivista, hakera i poduzetnika Kima Dotcoma, sada evociraju riječi von der Leyen upućene u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu kako bi podcrtali njezine dvostruke standarde i licemjerje.

“Ciljani napadi na civilnu infrastrukturu s jasnom svrhom da se muškarci, žene i djeca odsjeku od vode, električne energije i grijanja s dolaskom zime. To su djela čistog terora i kao takve ih moramo zvati,” rekla je predsjednica izvršnog tijela, čija je administracija nijema o jadu i bijedi koju Izrael nameće Gazi, u listopadu 2022. godine.

Ona je tada, u popratnoj objavi na X-u, navedenu praksu karakterizirala kao ratni zločin.

“Duboka zabrinutost”

Irish Times u petak bilježi da “zdušna i jednostrana potpora” von der Leyen pružena u ime svih članica Europske unije unatoč različitim gledištima, očitim ratnim zločinima i kolektivnom kažnjavanju izaziva “duboku zabrinutost” i kritiku.

>>>Putin upozorio na ‘apsolutno neprihvatljive’ posljedice izraelske ofenzive na Gazu

“Postoji duboka zabrinutost među dužnosnicima, diplomatima i članovima Europskog parlamenta da je poduzela sve te radnje unatoč tome što nije imala mandat za to od zemalja članica EU-a, koje su podijeljene oko izraelsko-palestinskog sukoba. Pritom je zanemarila podjelu ovlasti prema kojoj Komisija ne određuje vanjsku politiku, već donosi ono što države članice odluče,” rezimira novinarka Irish Timesa.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] “Humanitarna pomoć Gazi? Nijedan električni prekidač neće biti uključen, nijedan hidrant za vodu neće biti otvoren i nijedan kamion s gorivom neće ući dok se oteti Izraelci ne vrate kući. Humanitarnost za humanitarnost. I nitko nam neće propovijedati moral,” zavjetovao je 12. listopada na X-u. […]

Comments are closed.