PolitikaPreporučeno

Šojgu: u 2024. je osvojeno 547 kvadratnih kilometara

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu u petak je rekao da su njegove snage u 2024. godini preuzele kontrolu nad 547 kvadratnih kilometara.

Ministar je na sastanku s vojnim zapovjedništvom naveo da se ukrajinski branitelji povlače duž čitave linije bojišnice i da ruski vojnici slamaju “mrežu ukrajinskih uporišta”.

“Jedinice ukrajinske vojske pokušavaju zadržati pojedinačne linije, ali su pod našim napadom prisiljene napustiti svoje položaje i povući se,” rekao je.

Šojgu je rezimirao da su “ruske oružane snage kroz posljednja dva tjedna oslobodile sela Novobahmutivku, Semenivku i Berdiči u Narodnoj republici Donjeck,” jednoj od četiri oblasti koje je anektirao predsjednik Vladimir Putin.

Ruske proboje u nedjelju je potvrdilo i ukrajinsko zapovjedništvo.

“Situacija na fronti se pogoršala,” napisao je vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, general pukovnik Oleksandr Sirskij, na platformi za razmjenu poruka Telegram.

Kao “najteža” naveo je područja zapadno od grada Marinke čiji su branitelji kapitulirali s početkom prosinca 2023. godine i grada Avdijivke koji su Rusi osvojili sredinom veljače.

Ukrajina je sredinom 2023. godine povela veliku protuofenzivu ali njezina oštrica nije probila niti prvu od čvrstih linija ruske obrane.

Moskva trenutačno kontrolira oko 18% Ukrajine – na istoku i jugu – njezine snage u posljednjim mjesecima koriste zadršku u novoj smrtonosnoj pomoći Kijevu, uživaju operativnu nadmoć i shodne dobitke.

Grabancijaš/Reuters

Povezane vijesti

Comment here