Tech

EU osudio kibernetičko djelovanje Rusije – Advanced Persistent Threat Actor28

Europska unija i njezine članice zajedno s međunarodnim partnerima snažno su u petak osudili zlonamjernu kibernetičku kampanju protiv Njemačke i Češke, koju provodi skupina APT28 pod kontrolom Rusije.

“Zlonamjerna kibernetičke kampanja pokazuje stalni obrazac neodgovornog ponašanja Rusije u kibernetičkom prostoru, ciljajući na demokratske institucije, vladine subjekte i pružatelje kritične infrastrukture diljem Europske unije i izvan nje”, kaže se u izjavi visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella, koju je dao u ime svih 27 država članica.

Njemačka je u utorak objavila svoju procjenu o kompromitaciji različitih računa elektronske pošte vodstva njemačke Socijaldemokratske stranke (SPD) od strane APT28 (Advanced Persistent Threat Actor28).

Istodobno i Češka je objavila da su i njezine institucije bile mete ove kibernetičke kampanje, a prije toga takve aktivnosti bile su usmjerene protiv institucija i vladinih agencija u nekoliko država članica, među njima Poljskoj, Litvi, Slovačkoj, Švedskoj.

“Takvo ponašanje u suprotnosti je s normama UN-a o odgovornom ponašanju države u kibernetičkom prostoru, poput ometanja korištenja i rada kritične infrastrukture. Zanemarujući međunarodnu sigurnost i stabilnost, Rusija je opetovano koristila APT28 za provođenje zlonamjernih kibernetičkih aktivnosti protiv Europske unije i njezinih država članica i međunarodnih partnera, ponajprije Ukrajine”, dodaje se u Borrellovoj izjavi.

Borrell ističe da EU neće tolerirati takvo zlonamjerno ponašanje, posebice aktivnosti koji ciljaju na kritičnu infrastrukturu, slabe socijalnu koheziju i utječu na demokratske procese, imajući na umu izbore koji se ove godine održavaju u EU-u i još 60-ak zemalja u svijetu.

“EU je odlučan iskoristiti cijeli spektar mjera za sprječavanje, odvraćanje i odgovor na zlonamjerno ponašanje Rusije u kibernetičkom prostoru”, ističe Borrell.Povezane vijesti

Comment here