PolitikaPreporučeno

Krah odabran za prvaka njemačke krajnje desnice u izborima za Europski parlament

Krajnje udesno i suverenistički ustrojena stranka Alteranativa za Njemačku (AfD) u subotu je u gradu Magdeburg odabrala svog vodećeg kandidata u izborima za Europski parlament koji će se održati od 6. do 9. lipnja 2024. godine.

Više od 65 posto od oko 600 delegata za prvaka je izabralo vatrenog 46-godišnjeg zastupnika Maximiliana Kraha znamenitog po protuimigrantskim, protueuropskim, proruskim, nacionalističkim, duboko euroskeptičnim i drugim u glavnoj struji prijepornim stajalištima, uključujući poricanje klimatskih promjena.

>>>Tisuće prosvjeduju protiv Alternative za Njemačku | VIDEO

“Mi smo najuzbudljivija desna stranka u čitavoj Europi,” rekao je Krah u pobjedničkom govoru u kojem je zavjetovao da se AfD neće “prilagoditi” manje radikalnim stajalištima.

Krah je u Europski parlament ušao na izborima u 2019. godini na krilima prosvjednih glasova kakvi su u Hrvatskoj uzdigli aktivističke kandidate Mislava Kolakušića i Ivana Vilibora Sinčića.

On je član Odbora za trgovinu i Delegacije EP-a u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i pododbora za ljudska prava i sigurnost i obranu.

Logičan korak

Delegati AfD-a na konvenciji su izglasali i pristupanje političkoj skupini u Europskom parlamentu s nazivom Identitet i demokracija (ID) koja okuplja stranke desnice i ekstremne desnice.

Krah i drugi pojedinci iz AfD-a već su dio ID-a koji će, zahvaljujući pristupanju čitave stranke, osigurati još više novca i utjecaja za krajnje desne struje.

“Ulazak u skupinu ID bio je ispravan i logičan korak,” rekao je Krah, dodavši kako želi da skupina toliko osnaži da u sljedećem zakonodavnom razdoblju više neće biti moguća njezina marginalizacija ili uspostava “sanitarnog kordona” koji je u aktualnom sazivu otupio oštricu ID-a.

Glavna politička struja je nakon izbora za Europski parlament u 2019. godini formirala savezništvo kako bi pripadnike krajnje desnice osujetila i spriječila u preuzimanju ključnih ili liderskih uloga.

>>>Nekoć zadrti, ovih dana umjereniji konzervativac Merz novi lider CDU-a

U naznakama stvari koje dolaze, Krah je EU optužio za prekomjernu regulaciju i narušavanje nacionalnog suvereniteta.

Rekao je da previše poreznog novca odlazi na “klimu, politiku spolova, na imigraciju” te potporu Ukrajini suočenoj s ruskom invazijom.

Alice Weidel, liderica AfD-a u Bundestagu
Europa otadžbina

Supredsjedateljica AfD-a, Alice Weidel, na konvenciji je izrazila uvjerenje da će stranka ususret regionalnim i europskim izborima nastaviti s usponom.

Govoreći o nadnacionalnoj politici, ona je ponovila da EU želi pretvoroti u “utvrdu” protiv migranata, kako bi se “zaštitila naša domovina” i da će taj cilj postići “zajedno s našim europskim partnerima”.

>>>Alternativa za Njemačku u oporuci dobila ostavštinu od 7 milijuna eura u zlatu, imovini i patentima

EU je karakterizirala kao “duboko nedemokratsku” tvorevinu koja prekoračuje svoje ovlasti kroz nametanje nadnacionalnih politika. Ponovila je da AfD zagovora zajedničku krajnje desnu poziciju o “Europi otadžbina” i vraćanju kompetencija pod nacionalno okrilje gdje “izabrani predstavnici naroda sjede u parlamentima”.

Nacrt predizbornog programa za EU izbore navodi da je AfD “izgubio strpljenje s Unijom ” i “stoga traži uredan raspad EU-a i formiranje nove europske gospodarske i interesne zajednice – federacije europskih naroda.”

Politico piše da će proglasi izgledno biti ublaženi ususret izborima, iako je supredsjedatelj Tino Chrupalla u Magdeburgu ponovio da “mora postojati mogućnost izlaska, urednog izlaska iz EU-a.”

AfD je prema posljednjim anketama s margina ušetao u glavnu političku struju i trenutno slovi kao druga politička sila Njemačke.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Politico