PolitikaPreporučeno

Tisuće prosvjeduju protiv Alternative za Njemačku | VIDEO

Tisuće njemačkih građana u petak i subotu prosvjeduju protiv krajnje desne populističke stranke Alternativa za Njemačku (AfD) koja se s margina u posljednjim mjesecima prelila u glavnu političku struju i postala po podršci druga politička stranka.

Prosvjednici su se okupili u Magdeburgu, glavnom gradu njemačke savezne pokrajine Saske gdje AfD održava konvenciju za izbor kandidata koji će se iduće godine natjecati za ulazak u Europski parlament.

>>>U Njemačkoj uhićeni nacisti koji su planirali puč, napad na Bundestag

Okupljeni su mahali ljevičarskim zastavama i nosili transparente s porukama “ustanite zajedno protiv desničarske mržnje” ili “Nacisti van”.

Kamere su na prosvjedu u Magdeburgu zabilježile i skupinu “Bakice protiv krajnje desnice”.

AfD je prošlog mjeseca prvi put pobijedio na okružnim izborima i na putu je da osvoji vlast u tri pokrajine na istoku Njemačke.

Analitičari kažu da usponu populista pogoduje biračka bojazan od recesije, migracije i nadnacionalnih zelenih politika koje ruše njemačku industrijsku konkurentnost.

Alice Weidel, liderica AfD-a u Bundestagu

“Njemačka je shvatila da je desnica budućnost,” rekla je u subotu čelnica AfD-a Alice Weidel za talijanski list La Repubblica. “Glasovi su sve glasniji.”

Poput ostatka europske nacionalne desnice, AfD zagovara uniju “suverenih država, a ne europsku superdržavu” i želi “slobodne građane umjesto paternalizma i birokratske kontrole.”

>>>Nekoć zadrti, ovih dana umjereniji konzervativac Merz novi lider CDU-a

Iako je glavna struja desnice, okupljena u Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU) i sestrinskoj Kršćansko-socijalnoj uniji (CSU), u prošlosti koketirala s predstavnicima AfD-a takva je suradnja još uvijek tabu popraćen upozorenjima domicilnih obavještajnih agencija o širenju ekstremizma i nacizma koji su obilježili njemačku povijest.

Friedrich Merz; Foto: cdutv/YouTube

Lider CDU-a, Friedrich Merz, u ponedjeljak se još jednom pronašao prisiljenim da povuče sugestiju o suradnji s AfD-om na lokalnoj razini.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Tisuće prosvjeduju protiv Alternative za Njemačku | VIDEO 29/07/2023 […]

Comments are closed.