PolitikaPreporučeno

Njemačka kranja desnica ulazi u glavnu struju

Krajnje udesno ustrojena Alternativa za Njemačku (AfD) ponovno ulazi u glavnu političku struju te je s pozivima na kroćenje imigracije i zelenih politika na putu osvajanja vlasti u tri savezne države na istoku zemlje.

Stranka na nacionalnoj razini trenutno uživa povjerenje 17-19% birača, što je njezina ponajbolja kotacija u povijesti.

>>>Alternativa za Njemačku u oporuci dobila ostavštinu od 7 milijuna eura u zlatu, imovini i patentima

Pojedine ankete AfD stavljaju i ispred Socijaldemokrata kancelara Olafa Scholza čija je trostrana koalicija prožeta unutarnjim previranjima i napetostima oko ponajboljeg odgovora na ratom u Ukrajini uvjetovan, povijesni gubitak konkurentnosti.

AfD je iz prošlih izbora izašao s 10.3% glasova.

Reuters podsjeća da je uspon desnice, uključujući ekstreme, vidljiv širom Europe. Francuska konzervativna prvakinja Marine Le Pen ovih dana slovi kao glavni izazivač u glavnoj struji. Do jučer marginalizirana desnica nakon izbora je preuzela upravljanje Italijom i postala druga politička sila Švedske.

Zaoštravanje

AfD, čija je okosnica protuimigracijska, osobito je prijeporna stranka u Njemačkoj zbog svojeg koketiranja s nacionalizmom i nacističkom prošlošću.

>>>Nein znači nein: uz podršku krajnje desnice izabran premijer Tirinške dao ostavku

Njemačka domaća obavještajna agencija mladež AfD klasificira kao “ekstremističku” uz navode da propagira “rasne koncepte društva”.

Stranka, koja se otvoreno protivi sankcijama Rusiji u kontekstu invazije na Ukrajinu, također je optužena za širenje ruske propagande.

Glavna politička struja do sad je AfD dogovorno, kroz bojkot ili marginalizaciju, priječila u sudjelovanju u vlasti, no dio kritičara sada brine da strategija više nije održiva i da se njezine politike s margina prelijevaju u centar.

>>>Nacionalno okupljanje, Liga, AfD i nacionalisti formirali grupu Identitet i demokracija (ID)

“Vidimo da retorika o temama poput migracija postaje oštrija,” komentirao je za Reuters politički znanstvenik Sveučilišta u Düsseldorfu, Stefan Marschall.

“Opasni Zeleni”

U potvrdi njegove procjene Michael Kretschmer, ministar-predsjednik istočne savezne zemlje Saske iz udesno od centra usidrene Kršćanske demokratske unije (CDU) prošlog je tjedna rekao da je broj migranata “prevelik” i pozvao na ograničavanje prihvata, povezanih novčanih potpora i davanja.

AfD nailazi i na sve snažniju potporu svojem propitivanju klimatskog konsenzusa, uključujući tvrdnje o ljudskom utjecaju na klimatske promjene i krizu koju su unilateralno proglasili Europski parlament i Europska komisija.

Lider stranke, Tino Chrupalla, kaže da sve više glasača prepoznaje da politike Zelenih, koji su sastavnica vladajuće koalicije, donose “gospodarski rat, inflaciju i deindustrijalizaciju.”

>>>Auf Wiedersehen industrijskoj konkurentnosti Njemačke

“Mi smo jedina stranka koja ne bi formirala koaliciju s ovim opasnim Zelenima,” rekao je.

AfD je na putu da u 2024. godini prvi put osvoji većinu glasova u tri istočnonjemačke savezne države; Tiringiji, Saskoj i Brandenburgu gdje trenutno uživa potporu od 23% do 28% birača.

Val nezadovoljstva

Marc Debus, politički znanstvenik Sveučilišta u Mannheimu, kaže da bi trendovi mogli osokoliti glavnu struju desnice da radi s AfD-om, čak i ako to nije kroz formalnu koaliciju.

Shodno navedenom, pojedine inicijative AfD u posljednjim mjesecima uživaju širu potporu na lokalnim razinama. Primjerice, članovi CDU-a u gradiću Bautzen u Saskoj, u prosincu su izglasali prijedlog AfD-a da se dokinu pojedine beneficije, poput besplatnih tečajeve jezika za migrante čiji je zahtjev za azil odbijen.

“Dogmatski pristup Berlina isključenju AfD-a, priča da su svi oni Nacisti, pogrešan je,” rekao je vijećnik CDU-a u okrugu Bautzen, Matthias Grahl.

Drugi pak drže da će se povijest ponoviti, odnosno da će potpora krajnjoj desnici usahnuti zajedno s nevoljama koje ju prizivaju.

>>>U Njemačkoj uhićeni nacisti koji su planirali puč, napad na Bundestag

Glasnogovornik savezne vlade, Wolfgang Büchner, kaže kako je uvjeren da će koalicija umanjiti potporu AfD-u.

“Kancelar je optimističan da s dobrim radom i rješavanjem problema ove zemlje … neće trebati dugo da prestanemo brinuti o ovoj temi,” rekao je.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima