PolitikaPreporučeno

U Njemačkoj uhićeni nacisti koji su planirali puč, napad na Bundestag

Njemačke vlasti u srijedu su privele 25 članova i pobornika krajnje desne ideologije koji su prema navodima državnog tužiteljstva planirali krvavi puč, uključujući napad na Bundestag.

Među privedenima su jedan aktivni vojnik i nekolicina rezervista, doznao je Reuters od glasnogovornika njemačke vojno-obavještajne službe.

>>>Pornografija i antisemitizam: novi skandal s radikalnom desnicom u njemačkoj vojsci

Aktivni je vojnik pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga.

Priveden su i jedan sudac u Berlinu, bivši zastupnik krajnje desno ustrojene političke stranke Alternativa za Njemačku (AfD) i pripadnik njemačkog plemstva.

>>>Pad podrške Alternativi za Njemačku nakon neonacističkog antisemitskog napada: anketa

Istražitelji i tužitelji sumnjaju da su pojedini članovi paramilitarne skupine imali konkretne planove za napad na Bundestag, donji dom parlamenta u Berlinu.

>>>Masivne ranojutarnje racije protiv njemačkih neonacističkih kriminalnih mreža

Jedan od osumnjičenih, u skladu s njemačkim zakonima o privatnosti identificiran samo kao Heinrich XIII P. R., navodno je pomoć za puč tražio u Rusiji. Tužitelji su rekli kako nema dokaza da je Rusija pokazala interes.

Kuća Reuss

Heinrich, pripadnik kraljevske Kuće Reuss koja je vladala dijelovima istočne Njemačke, nakon puča je namjeravao preuzeti ulogu kancelara, dok je drugi osumnjičeni, Ruediger v. P., trebao biti vrhovni zapovjednik oružanih snaga.

>>>Profil Ursule von der Leyen

Kuća Reuss javno se udaljila od Heinricha, karakteriziravši ga kao smetenog čovjeka opčinjenog teoretiziranjem o zavjerama.

>>>Eksplozija raznijela dio ‘sotonskih’ Kamena vodiča u Georgiji | VIDEO

Tužitelji su rekli da je u racijama sudjelovalo više od 3,000 policajaca i snaga sigurnosti u 11 saveznih zemalja Njemačke, Austriji i Italiji.

Osumnjičenici su uhićeni u njemačkim pokrajinama Baden-Wuerttemberg, Bavarska, Berlin, Hesse, Donja Saska, Saska, Tiringija, kao i Italiji i Austriji.

>>>Njemačka raspušta nacizmom zatrovane elitne komandose: KSK

Istražitelji grupu optužuju da od studenog 2021. godine provodi akcije temeljene na svojoj ideologiji, uključujući novačenje novih članova i paravojnu obuku. Regrutacija je primarno bila fokusirana na pripadnike oružanih snaga i policije.

Duboka država, zavjera

Grupa je bila svjesna da njihovi planovi uključuju smrt kao “nužni međukorak” na putu prema promjeni sustava.

O daljnjoj sudbini privedenih u srijedu će i četvrtak odlučivati sudac Saveznog suda pravde koji će dati naloge za uhićenja i odlučiti o boravku u istražnom zatvoru.

>>>Muškarac ubio svoju malenu djecu zbog QAnon zavjera, bojazni da će odrasti u čudovišta

Reuters piše da ideologija grupe zrcali postulate krajnje desnog pokreta Reichsbürger (Pokret građana Reicha) čiji pripadnici vjeruju da Njemačku kontrolira “duboka država” koju ne prepoznaju kao legitimnu dok inzistiraju da unatoč porazu nacista u Drugom svjetskom ratu u Europi postoji mnogo veći i širi “Njemački Reich”.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima