PolitikaPreporučeno

Profil Ursule von der Leyen

Europsko vijeće je njemačku ministricu obrane Ursulu von der Leyen predložilo za predsjednicu Europske komisije. Donosimo vam politički profil i životopis te šezdesetogodišnje majke sedmero djece koja je rođena 8. listopada 1958. u Bruxellesu gdje je provela prvih 13 godina života.

>>>Rodni ekvilibrij na vrhu: Von der Leyen prva predsjednica Komisije, Lagarde prva guvernerka ECB-a

Njezin otac Ernst Albrecht bio je jedan od prvih visokih dužnosnika u Europskoj ekonomskoj zajednici i Europskoj zajednici, institucijama iz kojih je evolvirao današnji EU. On je, poput kćeri, političku karijeru utemeljio u Kršćansko-demokratskoj uniji Angele Merkel i od 1976. do 1990. služio kao premijer njemačke savezne države Donja Saska.

Von der Leyen podrškom istospolnom braku i pravu istospolnih parova na usvajanje djece iskače iz konzervativnih stranačkih linija.

Zahvaljujući odrastanju u višejezičnoj zajednici Ursula uz njemački tečno govori na francuskom i engleskom jeziku a na međunarodnoj pozornici uvijek nastupa sa samopouzdanjem. Ona je u vladama predvođenima Angelom Merkel obavljala niz ministarskih dužnosti i prema pisanju DW-a “s velikom predanošću i odlučnošću” uvijek remetila status quo što bi ponekad iritiralo njezine stranačke kolege.

Njezin je suprug, Heiko, izdanak plemenitaške loze von der Leyen s karijerom u medicini i farmaceutici.

Od prosinca 2020. godine direktor je američke biotehnološke tvrtke Orgenesis specijalizirane za stanične i genske terapije (wiki).

“Socijalni-konzervativizam” u ime obitelji

Von der Leyen se prvo okušala kao ministrica obitelji od 2004. do 2009. godine. U mandatu je značajno proširila skrb o djeci na nacionalnoj razini i osigurala program podrške roditeljima temeljen na financijskoj potpori iz državnog proračuna. Iako suočena sa žestokim prosvjedima, posebice iz redova vlastite stranke, ona je uz cijenu od 4.3 milijarde eura stvorila novu strukturu dječje skrbi širom Njemačke i muškarcima osigurala pravo na porodiljni dopust u trajanju do dva mjeseca. Potonja mjera je izazvala velika javna i politička previranja, podijelila CDU i sestrinsku stranku CSU te provocirala značajno protivljenje katoličke crkve. Ministrica je podršku (i kritiku) javnosti osvojila kroz inovativnu kampanju u kojoj je posegnula i za “nativnim oglašavanjem” javnim novcem.

Nakon 2009. preuzima ulogu ministrice zdravlja koja joj prirodno odgovara budući da je po zanimanju liječnica (i ekonomistica).

Korupcija, nacizam i ekstremizam

Četiri godine kasnije našla se u resoru obrane koji se u Njemačkoj znao pokazati pogubnim za brojne političare.

Iako je kao ministrica obrane “izdržala” šest godina pozicija je poljuljala njezin imidž i uprljala inače “bezgrešnu” političku karijeru. Ona se kroz snažne javne istupe izborila za povećanje resornog proračuna i zaustavila trend smanjenja vojnih snaga, ali i nadgledala niz skandala povezanih s opremom, osobljem ili tenderima. Primjerice, parlamentarno vijeće upravo istražuje navode da je njezin zamjenik, kojeg je sama odabrala, javnim novcem arbitrarno unajmio pravu malu vojsku savjetnika. Očekuje se da će ministrica i izgledna predsjednica Komisije za nekoliko mjeseci svjedočiti o navedenom.

Mandat Ursule von der Leyen na čelu Bundeswehra označen je procvatom korupcije, ekstremizma i nacizma.

VIŠE, DW
Zdušna federalistica

Von der Leyen je gorljiva federalistica što je dokazala svojim doprinosom postavljanju temelja za buduće Europske oružane snage i “obrambenu Uniju”. “Europska vojska kao dugoročni cilj i NATO nisu međusobno isključivi, to su za mene dvije strane istog novčića. Važno je da Europljani postanu jak potporanj unutar NATO-a, ne samo da bi održali kredibilitet saveza već i osigurali snažan europski glas unutar njega,” rekla je uz ocjenu da su zahtjevi američkog predsjednika Donalda Trumpa o većim proračunskim izdavanjima za NATO “razumni i pošteni.”

Prosvjed protiv “Zensursule”, 17. travanj 2009. godine

Govoreći o europskim integracijama ona je u intervjuu za Der Spiegel u 2011. godini izrazila želju za stvaranjem “sjedinjenih država Europe – skrojenima po uzoru na federalno ustrojstvo Švicarske, SAD-a ili Njemačke”.

Kamen temeljac internetske cenzure

Von der Leyen je snažno zagovarala obvezno uklanjanja dječje pornografije na internetu kroz metodu “lista za blokiranje” u nadležnosti Federalnog kriminalističkog policijskog ureda (BKA). Potez je stvorio regulatorni i zakonski okvir za širu cenzuru mrežnih stranica koje BKA smatra nezakonitima.

>>>Usvojen prijedlog o uklanjanju terorističkog sadržaja na internetu

Političarka je za kampanju u javnosti i medijima “nagrađena” nadimkom “Zensursula” (od njemačke riječi “Zensur” – cenzura). Von der Leyen je također odigrala ključnu ulogu u zabrani šestog albuma grupe Rammstein u Njemačkoj koji su od cenzure u konačnici oslobodili federalni sudovi.