PolitikaPreporučeno

Pad podrške Alternativi za Njemačku nakon neonacističkog antisemitskog napada: anketa  

Krajnje desna politička opcija Alternative za Njemačku (AfD) gubi podršku nakon neuspjelog neonacističkog antisemitskog napada u gradu Halle, otkriva anketa RTL/n-tv-a.

Istraživanje instituta forsa provedeno na 2,500 Nijemaca i objavljeno u četvrtak, dan nakon napada, sugerira pad podrške s 13% na 11%.

Tužitelji kažu da je muškarac optužen za ubojstvo dvije osobe na istoku Njemačke priznao zločin u ime krajnje desnice i “antisemitske motive”.

Muškarac je prošle srijede objavio rasistički i antisemitski manifest prije nego što je krenuo s prijenosom pokušaja masakra uživo. Nakon što nije uspio ući u sinagogu, on je nasumično ubio ženu koja se na mjestu događaja našla nakon silaska iz tramvaja i muškarca u obližnjem kebab bistrou.

Napadač je sam izradio eksplozivne naprave koje su zatajile, dok je njegovo loše ciljanje od ozljeda spasilo devet drugih ljudi po kojima je zapucao, rekli su u petak tužitelji.

DW navodi da se 90 posto ispitanika koji ne glasaju za AfD složilo s rečenicom da “pozicija i izbor riječi (AfD-a) prti put za nasilje krajnje desnih ekstremista.”