PreporučenoTech

‘Dezinformacijom-do-profita’: plaćene laži u oglasima političara OK za Facebook

U potezu koji ne čudi nikoga upoznatog s njegovom prirodom, Facebook* u posljednjim danima još jednom službeno potvrđuje i utvrđuje da je profit prije svega i da nema namjeru provjeravati “činjeničnu točnost” političkih oglasa u američkoj predsjedničkoj kampanji.

Pojašnjenje politike oglašavanja stiže nakon što je predizborni stožer američkog demokratskog kandidata za predsjedničke izbore Joea Bidena od Facebooka zatražio uklanjanje oglasa lansiranog iz Trumpova kampa koji tvrdi da je bivši potpredsjednik utjecao na otkaz tužitelja zaduženog za istragu poslovanja njegova sina Huntera u Ukrajini. Tvrdnja je generalno, reklo bi se dokazano netočna i svrstana u kategoriju “teorija urota”, a oko svega se digla šira frka, uključujući pozive na opoziv predsjednika Trumpa jer je navodno u telefonskom razgovoru s friško inauguriranim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskijem već odobrenu pomoć Ukrajini uvjetovao istragom Bidena i sina.

>>>Uspostava opservatorija za digitalne medije, dezinformacije: javni poziv

I Twitter i Facebook su odbili ukloniti oglas, prvi je u odgovoru na upit The Vergea bez dodatnog obrazloženje naveo da reklama ne krši aktualna pravila kompanije, dok je politika potonjeg već dugo poznata. Kako je to u rujanskom postu objasnio Nick Clegg, nekoć vicepremijer britanske vlade, danas šef komunikacija Facebooka, kompanija “tvrdnje političara na njihovim strancima ili u oglasima na njihovom mrežnim stranicama smatra direktnim govorom neprihvatljivim za program provjere činjenica koje provode treće stranke.”

“Naš je pristup utemeljen u osnovnom uvjerenju Facebooka o slobodi izražaja, poštivanju demokratskih procesa, i uvjerenju da je, u zrelim demokracijama sa slobodnim tiskom, politički govor vjerojatno govor koji se najviše provjerava,” dodala je Katie Hrabath, direktorica javne politike Facebooka za izbore širom svijeta. “Stoga, kad političar govori ili plati oglas, mi ne šaljemo treće stranke za provjeru činjenica,” napisala je direktorica u pismu Bidenovoj kampanji čiji sadržaj prenose agencije.

Ajmo vidjet dokle ide…  

Prošlog tjedna u igru se uključila Elizabeth Warren, američka demokratska senatorica i kandidatkinja u utrci za predsjedanje Sjedinjenim Državama, izazovnim oglasima u kojima provocira opisane poslovno-dezinformacijske modele.

Njezina je kampanja Facebooku platila oglas u kojem lažno tvrdi da je većinski vlasnik te društvene mreže Mark Zuckerberg podržao aktualnog predsjednika Trumpa i prigrlio njegov drugi mandat.

“Facebook je promijenio politiku oglašavanja kako bi političarima dopustio oglase sa znanim lažima – eksplicitno pretvarajući platformu u mašinu koja profitira na dezinformacijama. Ovog smo tjedna odlučili vidjeti dokle to ide..,” napisala je senatorica u subotu na Twitteru. “Mi smo hotimice napravili Facebook oglas s lažnom tvrdnjom.”

>>>Faktograf sudi o sadržaju koji hrvatski portali dijele na Facebooku

Oglasi, od kojih poneki dolaze sa zajedničkom fotografijom Trumpa i Zuckerberga, vode do peticije za izražavanje podrške planu Warren o komadanju tehnoloških titana, posebice Facebooka. Poziv koji se može čuti od rastućeg broja američkih političara slijȇva i zdesna.

*Grabancijaš je prvi hrvatski portal koji otvoreno bojkotira Facebook, uključujući oglase.