Biznis i ekonomijaPreporučeno

U Americi sve glasniji pozivi na komadanje ‘premoćnog’ Facebooka

Demokratska kandidatkinja na američkim predsjedničkim izborima Kamala Harris u nedjelju je rekla da bi američki dužnosnici trebali razmotriti diobu Facebooka, najveće društvene mreže svijeta, ocijenivši da je ona rasla bez regulacije.

“Mi kao nacija imamo tradiciju zauzdavanja monopola, bez obzira kakve su namjere lidera pojedinih kompanija. Markova moć je bez presedana i neamerička,”

Chris Hughes

Senatorica, jedna od 20 istaknutih demokrata u natjecanju za Bijelu kuću u 2020. godini, kaže da je Facebook rast pretpostavio interesu korisnika, posebice na polju privatnosti.

“Ja mislim da mi to (diobu Facebooka) moramo ozbiljno razmotriti,” izjavila je Harris u razgovoru za CNN. “Jako malo ljudi može napredovati u svojim zajednicama, poslovanju ili trgovini bez da na neki način ne koriste Facebook. Stoga ga moramo prepoznati kao ono što jeste, esencijalna komunalija koja je pobjegla regulaciji.”

Facebook je suočen s rastućom kritikom zbog svoje poslovne politike, Zuckerberg je uslijed navedenog napisao dužu objavu u kojoj obećava da će tvrtku okrenuti privatnosti, no u to malotko vjeruje.

>>>Neovisni dioničari još jednom izgubili ‘klasnu borbu’ za Facebook

Pozivima na komadanje kompanije se priključio i jedan od njezinih suosnivača, Chris Hughes. On u vikend kolumni za New York Times piše da je količina moći u posjedu Facebooka i Marka Zuckerberga prevelika.

“Mi kao nacija imamo tradiciju zauzdavanja monopola, bez obzira kakve su namjere lidera pojedinih kompanija. Markova moć je bez presedana i neamerička,” napisao je Hughes.