PolitikaPreporučeno

Nein znači nein: uz podršku krajnje desnice izabran premijer Tirinške dao ostavku

Savezni premijer njemačke države Tirinške u četvrtak je dao ostavku nakon što je otkriveno da je dan prije u njegovu izboru sudjelovala stranka krajnje desnice Alternativa za Njemačku (AfD).

“Ostavka je neizbježna,” rekao je liberal Thomas Kemmerich (FDP) nakon što su na nove izbore pozvale njemačka kancelarka Angela Merkel i njezina štićenica, šefica CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer.

>>>‘Brana je pukla’: CDU i krajnja desnica razbili tabu suradnjom u Tirinškoj

Merkel, koja odrješito odbija svaku suradnju s krajnjom desnicom na nacionalnoj i nadnacionalnoj razini, izbore je nazvala “neoprostivima”.

AfD u posljednjim godinama uživa rast popularnosti, ali i osuda zbog svojih gledišta o imigraciji, slobodi tiska i govora.

Izbori u Tirinškoj su u nacionalnim medijima karakterizirani kao “politički zemljotres” jer je suradnja sa strankama koje koketiraju s nacizmom tabu od završetka Drugog svjetskog rata.

>>>Pad podrške Alternativi za Njemačku nakon neonacističkog antisemitskog napada: anketa

Kemmerich je pobjedu jučer odnio s jednim glasom prednosti (45-44) ispred Bode Ramelowa iz stranke Ljevica (Linke), a nakon ostavke najavljuje novu kandidaturu s kojom će, kako je rekao, “ukloniti mrlju podrške AfD-a iz premijerova ureda.”