Politika

‘Brana je pukla’: CDU i krajnja desnica razbili tabu suradnjom u Tirinškoj

“CDU i FDP su izazvali neoprostivo pucanje brane,”

Norbert Walter-Borjans/SPD

Njemačka Kršćansko-demokratska unija (CDU) Angele Merkel u srijedu je prekinula desetljeća poslijeratnog tabua i zajedno s nacionalistima iz stranke Alternativa za Njemačku (AfD) instalirala novog premijera savezne države Tirinške. Tako je Thomas Kemmerich, javnosti slabo poznat liberal iz Slobodne demokratske stranke (FDP), postao prvi političar koji preuzimanje značajne dužnosti može zahvaliti krajnjoj desnici, što izaziva gnušanje u Socijaldemokratskoj stranci Njemačke (SPD), koalicijskom partneru CDU-a.

>>>Mainstream u povlačenju, polarizacija krajnje ljevice i desnice na izborima u Tirinškoj

“Događaji u Tiringiji razbijaju povijesni tabu u političkoj demokraciji Federalne republike,” napisao je na Twitteru SPD-ov ministar financija Olaf Scholz čija je stranka već desetljećima u protuprirodnoj koaliciji s desnicom. “To za nas otvara jako ozbiljna pitanja o federalnom vodstvu CDU-a.”

Neočekivan scenarij, koji je rezultat tajnog glasanja, direktno ili indirektno krši zavjet njemačke kancelarke Angele Merkel koja je opetovano i odrješito rekla “Nein” suradnji s krajnjom desnicom na nacionalnoj i nadnacionalnoj razini.

>>>Nein znači nein: uz podršku krajnje desnice izabran premijer Tirinške dao ostavku (update)

Politički osjetljivu situaciju je u srijedu pokušala sanirati Annegret Kramp-Karrenbauer, šefica CDU-a i štićenica Merkel, rekavši da njezina stranka na nacionalnoj razini ne podržava suradnju s AfD-om niti priključivanje kabinetu novoizabranog Kemmericha. “Najbolje bi bilo da glasači u Tirinškoj izađu na nove izbore,” rekla je.

“Glas za novog premijera u državi Tirinškoj označava novu prekretnicu u njemačkoj politici i donosi potencijal za nove šokove u nacionalnoj politici,” komentirao je posljednja zbivanja ekonomist IGN-a, Carsten Brzeski.

>>>Merkel: neće biti nikakve suradnje s desnim strankama nakon izbora

Kemmerich je pobjedu odnio s jednim glasom prednosti (45-44) ispred Bode Ramelowa iz stranke Ljevica (Linke) i rekao da će krenuti u razgovore o formiranju koalicijske vlade s CDU-om, SPD-om i Zelenima.

Merkel je izbore u Tirinškoj u četvrtak komentirala tijekom tiskovne konferencije u Južnoj Africi gdje je u službenom posjetu. “Ovaj je događaj neoprostiv i stoga se rezultat mora poništiti,” rekla je. “Bio je to loš dan za demokraciju,” dodala je.

Grabancijaš/Reuters