PolitikaPreporučeno

Kampanja za ljudska prava proglasila izvanredno LGBTQ stanje u SAD-u

Najveća američka organizacija za promicanje LGBTQ prava u utorak je proglasila svoje prvo nacionalno izvanredno stanje citirajući proliferaciju zakona čiji je cilj regulacija života homoseksualnih i inih spolno redefiniranih ili nedefiniranih osoba.

Kampanja za ljudska prava (HRC) u proglasu navodi da su zastupnici u saveznim državama ove zakonodavne sezone usvojili više od 70 propisa koje drži protu-LGBTQ.

U postupku usvajanja je oko 525 zakona koje gotovo ekskluzivno uvode Republikanci.

Brojka je dvostruko veća nego u rekordnoj lanjskoj sezoni, s uočljivim fokusom na prava transrodnih osoba koje pogađa više od 220 zakona.

Pozivajući se na interne ankete i intervjue, HRC navodi da aktualna klima obitelji s LGBTQ članovima otvara prijetnjama, zbog čega pojedinci sele u sigurnija mjesta.

>>>Mjesec ponosa Europske unije zasjenio odgovor na pitanje: Što je žena? | VIDEO

Deklaracija izvanrednog stanja uključuje i “znaj prije nego što ideš” vodič koji LGBTQ osobama pruža informacije o rastućem broju regulacija.

Predsjednica HRC-a, Kelley Robinson, kao najveće protivnike LTBTQ prava imenuje savezne države Floridu, Texas i Tennessee.

Ona je guvernera Floride i kandidata u predsjedničkoj utrci Rona DeSantisa, čija je administracija zabranila seksualnu orijentaciju u najmlađoj dobi, optužila za “naoružavanje svoje pozicije”.

>>>Disney podijelio otkaze u Pixaru, uključujući osobama iza gay pusicom osakaćenog Lightyeara

“Ovi su zakoni pogonjeni i koordinirani republikanskim protu-LGBTQ+ ustanovama i dobro financiranim ekstremističkim skupinama poput Saveza za obranu sloboda, Zaklade za ostavštinu i Savezništva za obiteljsku politiku – koje inzistiraju na pokušaju kontroliranja naših obitelji i života,” napisala je u izjavi Robinson.

Glasnogovornik DeSantisa, Jeremy Redfern, proglas je karakterizirao kao “štos”.

>>>LGBT izlet srušio vrijednost Anheuser-Buscha za 27 milijardi dolara | VIDEO

HRC navodi da zdravstvenu skrb za potvrđivanje transrodnih osoba trenutno brani 20 saveznih država.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters