PolitikaPreporučeno

‘Krajnja’ desnica izgubila pridjev, ušetala u mainstream | izbori u Francuskoj

Marine Le Pen; Foto: LCI/YouTube

Francuska nacionalna desnica u nedjelju je zabilježila povijesni uspjeh i udeseterostručila svoju prisutnost u Narodnoj skupštini, te je, ako ćemo po silogizmu, izgubila status “krajnje”.

Liderica desnice, Marine Le Pen, u posljednjim se godinama otrgla više nego manje radikalnoj ostavštini svojeg oca, uključujući antisemitizam, pa zaplovila umjerenijim vodama i stranku usmjerila prema centru ili politikama koje, u maniri teorije potkove (wiki), koketiraju s gledištima ulijevo ustrojenog biračkog tijela.

>>>‘Demokratski šok’ na parlamentarnim izborima u Francuskoj

Njezina stranka Nacionalno okupljanje, nekoć Nacionalan fronta, nakon rebrendiranja se uzdigla iz opskurnosti i na predsjedničkim izborima poljuljala politički centar predvođen Emmanuelom Macronom.

“Crni labud”

Macron je u travnju pobijedio Le Pen, ali je ona pritom osvojila dotad nedostižnih ili nezamislivih 42% glasova. Prodor u glavu struju nastavio se u nedjelju. Prema posljednjim procjenama, objavljenima u prvim satima ponedjeljka, njezina je stranka osvojila između 85-90 mjesta u skupštini, u poredbi sa samo dva mandata u 2012. ili osam u 2017. godini.

>>>Francuska: regionalni izbori testiraju kotaciju ‘pripitomljene’ Le Pen, slabost Macrona

O silini neočekivanog remećenja svjedoči i detalj da su ankete ususret izborima predviđale da će osvojiti između 25 i 50 fotelja.

Tri cilja

“Ostvarili smo naša tri cilja: onaj da Emmanuela Macrona učinimo oporbenim predsjednikom, bez kontrole moći, i onaj da tražimo političko preslagivanje nužno za demokratsku obnovu,” rekla je slavodobitnica novinarima nakon što su joj građani na sjeveru Francuske obnovili mandat.

>>>Građanin ošamario Macrona | VIDEO

“I formiranje odlučne opozicijske grupe protiv de-konstruktora iznad, Macronista, i ispod, Nupesa,” dodala je u osvrtu na ljevičarski savez koji će prema projekcijama postati vodeća opozicijska struja skupštine iako je njezin krajnje lijevi ogranak, Buntovna Francuska (La France insoumise), osvojio manje mandata od Nacionalnog okupljanja.

“Bit ćemo opozicija vrijedna štovanja,” najavila je Le Pen.

Prekretnica

Nedjeljni rezultati predstavljaju veliku prekretnicu za francusku, ali i europsku politiku. Oni označavaju kraj takozvane “republikanske fronte” i sputavaju europske federaliste snažeći suverenističku ili otvoreno protueuropsku ljevicu i desnicu.

>>>Kritika ‘Putinovih lutaka’ i krajnje desnice u EP-u

Iako će Nacionalno okupljanje djelovati u sjeni ljevice, rezultat pretpostavlja puno značajniju ulogu koju je ministar financija Bruno Le Maire nazvao “demokratskim šokom”.

“Mi smo suočeni s demokratskim šokom zbog izrazito snažnog proboja Nacionalnog okupljanja,” rekao je ministar za France 2 televiziju.

>>>Macron ‘djeci prosvjetljenja’ ponudio izravniju demokraciju, manje poreze i više rada

Reuters piše da i ljevica i desnica sada imaju dovoljan broj ruku za pokretanje značajnih postupaka, uključujući sazivanje sjednica o nepovjerenju vladi ili predlaganje zakona, mogu voditi parlamentarna vijeća i provesti puno više vremena za govornicom.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here