PolitikaPreporučeno

Krajnja desnica zakoračila u glavnu struju, postala druga politička sila Njemačke

Krajnje udesno ustrojena Alternativa za Njemačku (AfD) u srijedu je uslijed ulaska u glavnu političku struju najavila da će prvi put od osnutka nominirati kandidata za kancelara.

Objava je stigla dan nakon što su domaći obavještajci građane upozorili protiv podrške stranci.

Analitičari uspon AfD-a, koji u aktualnim anketama slovi kao druga politička sila Njemačke, tumače zabrinutošću birača suočenih s recesijom, gubitkom konkurentnosti, migracijama i tranzicijom prema ugljičnoj neutralnosti što redom razara industrijsku bazu najsnažnijeg europskog gospodarstva.

Alternativi pogoduje i nepovjerenje birača prema neuobičajenoj trostranačkoj koaliciji kancelara Olafa Scholza koja teško pronalazi suglasje u odgovoru na krize i povijesni gubitak konkurentnosti.

AfD trenutno uživa rekordnu potporu 19-20% biračkog tijela, konzervativce (CDU/CSU) u opoziciji podržava 27-28% ispitanika, dok su Scholzovi socijalisti na trećem mjestu.

>>>Auf Wiedersehen industrijskoj konkurentnosti Njemačke

Na začelju su poduzetnicima skloni, liberalni Slobodni demokrati i Zeleni koje u Europi izgledno očekuju teški izbori na nacionalnim i nadnacionalnim razinama.

Supredsjednica AfD-a, Alice Weidel, za ntv je rekla da bi stranka nominirala kancelara “i bez ovih brojki u anketama”.

Izgledi da bi AfD u sadašnjoj klimi mogao osvojiti kancelariju gotovo ne postoje jer ostale stranke zaziru ili zavjetuju da neće podržati niti surađivati s krajnjom desnicom.

Prijetnja ustavnopravnom poretku

Ipak, sama nominacija ukazuje na novootkrivene ambicije koje sve snažnije tresu politički krajobraz Njemačke.

>>>Alternativa za Njemačku u oporuci dobila ostavštinu od 7 milijuna eura u zlatu, imovini i patentima

Vlasti ne skrivaju zabrinutost zbog uspona prve krajnje desne stranke od pada Nacizma. Šef obavještajaca Thomas Haldenwang građanima je rekao da krajnje desni ekstremizam predstavlja najveću prijetnju ustavnopravnom poretku i demokraciji i da stoga dobro promisle kako će glasati.

Podsjetio je da su dijelovi članstva AfD-a širili mržnju prema manjinama, antisemitske osjećaje i proruske naracije.

Reuters piše da krajnja desnica osobito napreduje na istoku gdje je stanovništvo siromašnije a povjerenje u demokratske institucije slabije.

>>>U Njemačkoj uhićeni nacisti koji su planirali puč, napad na Bundestag

AfD je trenutno na putu da iduće godine osvoji vlast u sve tri istočnonjemačke države.

Analitičari kažu da stranci pogoduju nadnacionalne zelene politike čije okosnice siromaše stanovništvo ili zahtijevaju nove i neželjene troškove u recesijskom ozračju.

U posljednjem primjeru za navedeno, vladajuća koalicija trpi kritiku zbog novog zakona koji brani grijanje na plin ili naftu.

>>>Nein znači nein: uz podršku krajnje desnice izabran premijer Tirinške dao ostavku

“Što je jače krizno raspoloženje, veći je uspjeh AfD-a,” podsjetio je politolog Hans Vorländer, direktor Centra za politička istraživanja u Dresdenu. “A kada također imate stanovništvo koje više ne vjeruje vladi, to je laka igra za jedinu stvarno veliku oporbenu skupinu koja raspravlja na populistički način.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Primjerice, krajnja je desnica u aktualnim okolnostima prvi put nakon Drugog svjetskog rata zakoračila u glavnu struju i postala druga politička sila Njemačke. […]

Comments are closed.