PolitikaPreporučeno

Nekoć zadrti, ovih dana umjereniji konzervativac Merz novi lider CDU-a

Njemačka Kršćansko-demokratska unija (CDU) u subotu je skrenula udesno od desnog centra i za novog lidera izabrala gorljivog konzervativca Friedricha Merza koji je u kampanju za predsjedništvo krenuo uz zavjet o odmicanju od centrističke politike kakvu je 16 godina prakticirala umirovljena bivša kancelarka Angela Merkel.

>>>Njemačka: SPD ‘čvrsto pretpostavlja’ da će formirati vladu, CDU/CSU najavio unutarstranačke izbore

Glavni tajnik stranke, Paul Ziemiak, kaže da je Merz na virtualnom glasanju osvojio snažan mandat i gotovo 95% glasova.

“Ono što smo u Uniji (desnice) iskusili u 2021. više se nikad ne smije ponoviti,” rekao je uočljivo ganut 66-godišnjak po rezultatima glasanja dok mu je glas podrhtavao na rubu suza.

>>>CDU najlošiji u poraću: ‘SPD se vratio. Tamo smo gdje pripadamo’ | izbori u Njemačkoj 2021.

Merz je odvjetnik sa zapada Njemačke koji je iz politike isplovio početkom 2000-ih godina kako bi uživao lukrativnu poslovnu karijeru u upravitelju imovine Black Rock. U njemački se parlament vratio lani. Predani je katolik koji sa suprugom Charlotte ima troje djece, slovi kao vrhunski govornik, iako zna pokleknuti pod pritiskom.

Ideološko-politički manevri

U prošlosti nepokolebljiv i zadrt konzervativac u posljednjim je tjednima pokazao znakove popuštanja i napuštanja tvrdih linija iako je kampanju za predsjedanje poveo uz slogan: “Čvrsti temelj. Jasan kurs”. Opetovano je i izričito odbacio suradnju između CDU-a, sestrinske Kršćansko-socijalna unija (CSU) i krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD).

>>>Podrška konzervativcima ‘niže od dna’; Scholz: potreban je novi početak | izbori u Njemačkoj

Također je iznenadio deklaracijom podrške pravu LGBTQ parova da usvoje djecu, što je u jasnom proturječju s prijašnjim javno iznesenim stavovima.

DW piše da je poruka iza ideološko-političkih manevara jasna: Merz želi ponovno osvojiti podršku mladih birača koji su na prošlim, rujanskim izborima iskočili iz konzervativnih u liberalne (FDP) i zelene struje.

Merz slovi kao veliki pobornik Europske unije koju želi gospodarski, financijski i strateški osnažiti kako bi parirala ili predvodila geopolitiku u kojoj se njezini interesi odmjeravaju s interesima Sjedinjenih Američkih Država, Kine i Rusije.

>>>CDU Angele Merkel ‘izubijan’ na pokrajinskim izborima

Poslovno ili politički Merz ima neuobičajeno snažne transatlantske veze. Nitko iz CDU u posljednjih 10 godina nije u Americi boravio često poput njega i on u prošlosti nije skrivao udivljenje gospodarskim liberalizmom SAD-a ili politikama bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima