Biznis i ekonomijaPreporučeno

Bourla: Pfizer se nada docjepljivanju u godišnjem ritmu | COVID-19

Ursula von der Leyen i Albert Bourla; Foto: Roberto Schmidt/EC

Glavni izvršni direktor Pfizera Albert Bourla u subotu je rekao da redovito godišnje docjepljivanje protiv bolesti COVID-19 preferira aktualnoj; prijepornoj, neodrživoj i nezdravoj praksi učestalog “boostanja” populacije.

Iskazivanje želje za postojanim priljevom prihoda u godinama koje dolaze stiže u kontekstu kakofonije izvještaja o omikron soju koronavirusa koji je preuzeo djelić genetičkog koda obične prehlade i prema rastućem znanstvenom konsenzusu evoluirao prema prijemčivosti i benignosti nauštrb izazivanja ozbiljnih ili fatalnih posljedica bolesti COVID-19.

Godišnji ritam

Bourla je u intervjuu za izraelski N12 News rekao da godišnji ritam preferira u poredbi s aktualnom praksom masovnog docjepljivanja u kraćim vremenskim razdobljima, najčešće svakih četiri do pet mjeseci.

>>>Pfizer dijeli otkaze u prodaji | covid endgame

“To ne bi bio dobar scenariju. Ono čemu se nadam je da ćemo imati cjepivo koje ćete trebati uzimati jednom godišnje,” rekao je.

>>>Cjepivo protiv bolesti COVID-19 najlukrativniji proizvod u 17 desetljeća Pfizera

“Jednom godišnje – tako je lakše ljude uvjeriti da to učine. Ljudima je to lakše zapamtiti.”

“Stoga, iz perspektive javnog zdravlja, to je idealna situacija. Mi gledamo možemo li napraviti cjepivo koje pokriva omikron i ne zaboravlja na druge varijante i to bi moglo biti rješenje,” dodao je prema citatu Reutersa.

>>>Šef BioNTecha: ‘jako je jasno’ da bi za omikron trebalo još tri pikice | COVID ćudoređe

Bourla je ponovio prijašnje procjene da bi redizajniranje i odobrenje cjepiva učinkovitog protiv omikrona moglo biti zaključeno s ožujkom. Slična su ufanja i gledišta iznijeli i lideri drugog ključnog proizvođača mRNK cjepiva, Moderne.

Daleko od konsenzusa

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u petak su citirali tri recentne studije pod svojim sponzorstvom prema kojima je aktualna linija mRNK cjepiva nakon primjene treće doze 90% učinkovita u sprječavanju hospitalizacije zbog zaraze omikronom.

>>>Hina prenijela pamflet, ‘analizu’ HZJZ o navodnoj učinkovitosti boostera

Izraelska studija istovremeno bilježi da primjena četvrte doze nije bila učinkovita u sprječavanju zaraze novim sojem. Unatoč rezultatima, tamošnje su vlasti četvrtu dozu preporučile ranjivim skupinama.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Bourla: Pfizer se nada docjepljivanju u godišnjem ritmu | COVID-19 23/01/2022 […]

Comments are closed.