PreporučenoTech

Izrael: četvrta doza aktualne linije mRNK cjepiva neučinkovita protiv omikrona

Četvrta doza Pfizer/BioNTech cjepiva nije bila dovoljna u sprječavanju zaraze omikron inačicom koronavirusa, sugeriraju u ponedjeljak objavljeni preliminarne rezultati izraelske studije.

Istraživači su utvrdili da je docjepljivanje docijepljenih 154 osoba, zdravstvenog osoblja u Medicinskom centru Sheba u Tel Avivu, uspješno povećalo broj antitijela, ali su ona pružala tek djelomičnu zaštitu od novog soja.

Cjepiva koja su bila učinkovita protiv prijašnjih varijanti pružaju manje zaštite protiv omikrona, rekla je voditeljica istraživanja, Gili Regev-Yochay, još jednom učvršćujući rastući znanstveni konsenzus da je omikron evoluirao prema benignosti i bijegu od cjepiva.

>>>Omikron preuzeo genetički kod obične prehlade | istraživanje

Regev-Yochay je rekla da su sudionici eksperimenta po probojnoj zarazi iskusili tek blage simptome ili asimptomatsku zarazu, no omikron se odmah po otkriću u Africi pokazao blagonaklonim i “jako, jako blagim” neovisno o statusu cijepljenja.

>>>koliko je opasan omikron?

Izrael je četvrtu dozu cjepiva započeo administrirati krajem prosinca ranjivim osobama i osobama starijima od 60 godina. Dodatnu dozu otad je primilo više od pola milijuna stanovnika.

Utvrđivanje potvrđenog gradiva

Regev-Yochay je tijekom virtualne konferencije branila odluku o docjepljivanju ranjivih, navodeći “mogućnost” da je ona pružala dodatnu korist protiv omikrona, ali je istovremeno rekla da rezultati ne podržavaju ideju o primjeni četvrte doze na opću populaciju.

>>>Šef BioNTecha: ‘jako je jasno’ da bi za omikron trebalo još tri pikice | COVID ćudoređe

Istraživači su istovjetne rezultate zabilježili i tijekom istraživanja učinka četvrte doze mRNK cjepiva Moderne.

>>>WHO upozorio na zarazu cijepljenih, uništio argumente Stožera za diskriminaciju necijepljenih

Mike Ryan, direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) još je početkom prosinca upozorio kako nema dokaza da docjepljivanje pruža dodatnu zaštitu protiv omikrona (SkyNews).

https://twitter.com/WillParkerYoad/status/1481600755438178306

Neučinkovitost aktualne linije cjepiva protiv novog soja u međuvremenu je, nakon proturječnih inicijalnih procjena i izjava, priznao i šef Pfizera Albert Bourla (Reuters fact-check).

“Endgame” mahnitost, covid profiterstvo

Unatoč rastućem znanstvenom konsenzusu vlasti u pojedinim članicama Europske unije, uključujući Austriju, NjemačkuGrčku, građane prisiljavaju na docjepljivanje neučinkovitim cjepivima.

Bezrazložno ugrožavanja zdravlja u aktualnom trenutku predvodi Europska komisija pod vodstvom razigrane i na prisilu spremne Ursule von der Leyen.

>>>Komisija nema bilješke o razgovorima dilerice straha i cjepiva von der Leyen i šefa Pfizera

Neovisna znanstvena elita još je u rujnu 2021. pozvala na suzdržavanje i od treće doze.

Grabancijaš se ufa kako nije nužno posebno isticati da šopanje cjepivima svakih tri do četiri mjeseca nije zdravo, niti humano. Pfizer je najavio da bi cjepivo skrojeno za omikron na tržište moglo stići s ožujkom, no dio znanstvene zajednice drži da će ovaj do tada prokužiti svijet i okončati pandemiju.

>>>Danski znanstvenici: omikron bi mogao biti zadnji val, varijanta koja će nas uzdići iz pandemije

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

via Bloomberg

Comments (5)

  1. […] Izrael: četvrta doza aktualne linije mRNK cjepiva neučinkovita protiv omikrona 18/01/2022 […]

  2. […] Štoviše, jedno od istraživanja koje stiže iz cijepljenju, procjepljivanju i docjepljivanju izrazito naklonjenog Izraela, predvođeno velikom pobornicom cijepljenja, bilježi da docjepljivanje nije od koristi protiv omikron inačice. […]

  3. […] studija istovremeno bilježi da primjena četvrte doze nije bila učinkovita u sprječavanju zaraze novim sojem. Unatoč rezultatima, tamošnje su vlasti četvrtu dozu preporučile ranjivim […]

  4. […] učinkoviti protiv omikrona. Navedeno proturječje između izjava farmaceuta i regulatora te rezultata pojedinih istraživanja izaziva nedoumicu i širu, pučku i stručnu […]

  5. […] >>>Izrael: četvrta doza aktualne linije mRNK cjepiva neučinkovita protiv omikrona […]

Comments are closed.