PreporučenoTech

Hina prenijela pamflet, ‘analizu’ HZJZ o navodnoj učinkovitosti boostera

Hrvatska izvještajna novinska agencija (Hina) u petak je izvijestila da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio rezultate istraživanje o testiranjima na covid-19 u bolnicama, koji pokazuju da je pozitivan nalaz gotovo tri puta češće utvrđen kod necijepljenih zdravstvenih djelatnika u odnosu na cijepljene, pri čemu booster doza pruža posebnu zaštitu.

>>>WHO upozorio na zarazu cijepljenih, uništio argumente Stožera za diskriminaciju necijepljenih

Cilj istraživanja “Unaprjeđenje kvalitete zdravstvene zaštite u bolničkom sustavu vezano uz suzbijanje covida-19” bio je utvrditi razlike u prevalenciji pozitiviteta PCR i BAT testa između potpuno cijepljenih radnika u zdravstvu u usporedbi s necijepljenim radnicima, naveli su iz HZJZ-a prema izvještaju Hine.

U 12 bolnica bilo je uključeno 1676 sudionika, od koji je za njih 1371 (81,80 posto) napravljena analiza. Prosječno je po sudioniku istraživanja napravljeno 3,95 testiranja (bilo PCR ili BAT).

Od svih ispitanika uključenih u analizu njih 831 (60,61 posto) bio je cijepljen, dok 540 ispitanika nije bilo cijepljeno.

>>>Cjepivo Janssen Johnson & Johnsona zarazu koronavirusom priječi u 11% slučajeva | Znanost

Među cijepljenim ispitanicima njih 57 (6,86 posto) bilo je pozitivno tijekom ispitivanja, a u necijepljenoj populaciji njih 101 (18,70 posto), što znači da je gotovo tri puta češće pozitivan nalaz utvrđen kod necijepljenih djelatnika.

>>>probojne zaraze, probojne zaraze omikron (tags)

Dodatno je analizom cijepljenih djelatnika utvrđeno da je od njih 475, kojima je od booster doze prošlo najmanje dva tjedna, pozitivno bilo 24 (5,77 posto), dok je kod 265 koji nisu primili booster dozu pozitivno bilo njih 30 (11,32 posto).

To ukazuje da je u slučaju booster doze primijenjene prije najmanje dva tjedna rizik od pozitivnog nalaza bio dva puta manji nego kod cijepljenih koji nisu primili booster dozu, navodi HZJZ.

Na službenim stranicama analizi ni traga

Grabancijaš bilježi da opisano istraživanje u trenutku objave članka nije dostupno na stranicama HZJZ-a niti je kao takvo indeksirano na Googleu i drugim pretraživačima interneta te čitatelje dobronamjerno upozorava da navodi nisu u skladu s drugim recentnim studijama koje su utvrdile neučinkovitost docjepljivanja protiv omikron inačice koronavirusa.

>>>covid profiterstvo (tag)

Štoviše, jedno od istraživanja koje stiže iz cijepljenju, procjepljivanju i docjepljivanju izrazito naklonjenog Izraela, predvođeno velikom pobornicom cijepljenja, bilježi da docjepljivanje nije od koristi protiv omikron inačice.

Pamflet HZJZ-a budi pažnju i zbog očitog proturječja s navodima proizvođača mRNK cjepiva, Pfizera i Moderne, čiji su izvršni ljudi deklarirali neučinkovitost postojeće linije cjepiva protiv omikron soja i najavili doradu koja bi mogla biti zaključena s ožujkom (vanjska poveznica, Pfizer).

>>>Izvršni direktor Bancel: cjepivo Moderne protiv omikrona ‘oko ožujka’

Navodi HZJZ-a također su u opreci s preporukama Europske agencije za lijekove (EMA) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Grabancijaš se ufa kako nije nužno posebno isticati da šopanje cjepivima svakih tri do četiri mjeseca nije zdravo, niti humano.

>>>U tijeku je najveće nedobrovoljno kliničko ispitivanje cjepiva u povijesti čovječanstva | podsjetnik

U pojašnjenju uredničke odluke da se u naslovu posegne za riječju pamflet, svatko može primijetiti da je u izvještaju Hine, odnosno priopćenju HZJZ-a, izostao svaki vremenski okvir, pa iz njega nije razvidno kad je analiza provedena, na koja se cjepiva i soj  koronavirusa odnosi i slično. Budući da je omikron u Hrvatskoj potvrđen recentno, izgledno je da je pamflet redudantan i/ili zavaravajući.

>>>Danski znanstvenici: omikron bi mogao biti zadnji val, varijanta koja će nas uzdići iz pandemije

Ostanite neovisno informirani, kritični i zdravi.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Hina/Grabancijaš