PolitikaPreporučeno

Poljska traži poništenje ključnih klimatskih zakona – zabrane fosilnih goriva

Poljska je od Suda Europske unije (CJEU) zatražila poništenje tri ključna klimatska zakona koja su na temelju prijedloga Europske komisije usvojili Europski parlament i Vijeće Europske unije.

Jedan od ciljeva tužbe je dokinuti uredbu koja od zemalja članica traži smanjenje emisija CO2 iz motornih vozila do 2035. godine, a koja podrazumijeva zabranu proizvodnje i prodaje motora s unutarnjim izgaranjem.

>>>Njemački Fond za klimu i transformaciju osnažen s 212 milijardi eura

“Sporna uredba europskim građanima nameće prekomjerna opterećenja povezana s prijelazom na mobilnost s nultom emisijom, što se posebno odnosi na one slabijeg imovinskog stanja, kao i sektoru europskih automobilskih tvrtki,” argumentirala je Poljska u podnesku koji je Europska komisija objavila u ponedjeljak.

Druga uredba, koja određuje i regulira nacionalne ciljeve smanjenja emisija stakleničkih plinova “prijeti poljskoj energetskoj sigurnosti”, dok treći zakon, koji reformira tržište ugljika i uvodi dozvole za njegovu proizvodnju ili potrošnju može smanjiti broj radnih mjesta u rudarenju ugljena i povećati društvenu nejednakost.

Poljska oko 70% svojih potreba za električnom energijom zadovoljava ugljenom.

Kontekst

Varšava od suda traži poništenje sva tri zakona koja je usvojila većina članica EU-a i argumentira da su oni uslijed svojeg značaja i opsega trebali biti izglasani jednoglasno.

Izazov je usmjeren na Europski parlament i Vijeće Europske unije, dva tijela koja pregovaraju i potvrđuju konačne zakone.

Glasnogovornik Europske komisije za Reuters je rekao da to nadnacionalno izvršno tijelo analizira pravne korake Poljske i da bi moglo podnijeti zahtjev za intervenciju u postupak.

​”Komisija i dalje drži da su dotične mjere u potpunosti u skladu s ugovorima i zakonom EU-a,” rekao je glasnogovornik.

Europska komisija je u sinergiji s aktualnim sazivom Europskog parlamenta neposredno po preuzimanju mandata proglasila klimatsku krizu. Iako je deklaracija prijeporna, ona je poslužila kao temelj za usvajanje Zakona o klimi čije okosnice sada izaziva i osporava Poljska.

>>>Prisilno razvlaštenje poljoprivrednika u Nizozemskoj

EU posljedice “Zelene tranzicije” sanira kroz 17.5 milijardi eura vrijedan “Fond za pravednu tranziciju” koji bi trebao poduprijeti zajednice čija je egzistencija ugrožena odmicanjem od fosilnih goriva i drugim zelenim politikama. Najveći dio tog fonda namijenjen je Poljskoj.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] totalnu zabranu motora s unutarnjim izgaranjem, no takva je politika suočena s rastućim otporom, uključujući u Poljskoj i […]

Comments are closed.