PolitikaPreporučeno

Plima političkog nasilja u Njemačkoj

Zakrabuljeni napadači u Dresdenu pretukli su Matthiasa Eckea, njemačkog zastupnika u Europskom parlamentu iz redova Socijaldemokrata (SPD), s takvim bjesnilom da je završio na kirurgiji. U Nordhornu, muškarac je drugog političara prvo zasuo jajima i potom udario u lice, dok je jedan umirovljenik u Berlinu senatora torbom opalio po glavi.

Reuters piše da su sva tri incidenta zabilježena u posljednjem tjednu uslijed kampanja za europske i lokalne izbore i da je učestalost sličnih napada u porastu.

Analitičari i lideri stranaka kažu da je napetost ususret izborima uvijek u porastu, ali da je ova godina neuobičajeno nasilna. Do sad su u 2024. godini zabilježena 22 napada s fizičkim ozljedama, u poredbi s ukupno 27 u godini prije.

Atmosfera je uočljivo zapaljiva, potpirena prijeporima na društvenim mrežama koji se prelijevaju u fizički svijet i na ulice.

“Mi motrimo afektivnu polarizaciju. Kada neistomišljenici postanu ‘neprijatelji’,” komentirao je politički znanstvenik sa Sveučilišta u Düsseldorfu, Stefan Marschall.

“Odustajanje je sada opcija”

Reuters je poveo razgovore s desecima političara koji su opisali fizičke i verbalne napade. Većina njih promišlja kako je najveći rizik aktualne klime odvraćanje kandidata i voditelja kampanja od predizbornog djelovanja što u konačnici utječe na rezultate izbora.

“To vas tjera na osjećaj da ovdje niste poželjni i da biste trebali nestati,” rekao je Michael Müller, kandidat SPD-a na lokalnim izborima u desnici naklonjenoj istočnoj saveznoj državi Tiringiji čiju su kuću zapalili napadači nakon što je u veljači organizirao prosvjedni skup protiv ekstremizma.

“Odustajanje je sada opcija, iako ja o tome nikad prije nisam promišljao.”

Fokus na Zelenima

Prema službenim podacima vlade, broj napada na političare i političke aktiviste u Njemačkoj se od 2019. godine više nego udvostručio.

Najveći porast nasilja pritom trpe Zeleni čiji su članovi lani prijavili 1.219 incidenata, sedam puta više nego u 2019. godini.

Na drugom su mjestu s 478 incidenata pripadnici krajnje desnice okupljeni u stranci Alternativa za Njemačku (AfD), a na trećem, s 420 incidenata, Socijaldemokrati kancelara Olafa Scholza.

Dionici glavne struje, SPD i Zeleni, za eskalaciju krive zapaljivu retoriku AfD-a.

“Ako imate političari koji službeno (govore) ‘hajdemo ih loviti’ … riječi oblikuju akcije,” rekao je zastupnik njemačkih Zelenih u Europskom parlamentu, Niklas Hendrik Nienaß, referirajući se na izjavu bivšeg lidera AfD-a Alexandera Gaulanda iz 2017. godine u kojoj je zaprijetio da će njegova stranka “uloviti” tadašnju kancelarku Angelu Merkel.

“Ovih dana, tri muškarca koja viču na mene da sam pedofil ili kriminalac ili ‘vidjet ćemo kamo će nas budućnost odvesti’ ili da svi pripadamo pred zid, gotovo je, rekao bih, normalan posao,” konstatirao je Nienaß.

AfD ususret izborima odbija etiketiranje i krivicu za porast nasilja. Supredsjedateljica stranke, Alice Weidel, prošlog je tjedna rekla da su pokušaji korištenja vijesti o napadima za politički probitak “podli i neodgovorni”. Pritom je podcrtala da su pripadnici i pobornici njezine stranke također žrtve nasilja.

Klima iz 1930-ih

Zeleni drže da rastući broj uvreda i nasilje s kojim su suočeni imaju nacističke konotacije.

“Primjerice, ljudi će reći: idi u (nacistički koncentracijski logor) Buchenwald, ili da će nas s dolaskom na vlast srediti,” rekao je Max Reschke koji predvodi ogranak Zelenih u Tiringiji.

Policija je rekla da je jedan od napadača na Eckea kod kuće imao “desničarske materijale”.

Banda koja ga je izudarala, oštetivši mu jagodičnu kost i očnu duplju, prije je napala pobornika Zelenih dok je lijepio predizborne plakate.

“Podsjetilo me na (nacističke) jurišne trupe iz 1930-ih,” rekla je Anne-Katrin Haubold, druga aktivistica Zelenih koja je svjedočila napadu, misleći na izvorno paravojno krilo nacista.

Suočeni s prijetnjama pojedini aktivisti zaziru od najavljivanja događanja i uklanjanju naljepnice sa svojih vozila kako bi izbjegli štetu i napade.

“Nije dobro jer se članovi naše stranke osjećaju nesigurno ukoliko im kažemo da sada trebamo policijsku zaštitu na političkim skupovima,” rezignirao je zastupnik Zelenih Michael Bloss.Povezane vijesti

Comment here