PolitikaPreporučeno

Kandidati Možemo! komentirali uspon radikalne desnice | EU izbori 2024

Kandidati stranke Možemo! Gordan Bosanac i Jelena Miloš rekli su u četvrtak da će se na predstojećim europskim izborima boriti protiv ekstremističkih snaga koje pod krinkom suverenizma dovode u pitanje demokratske vrijednosti na kojima je utemeljena Europa.

“Temelj su dobrog života u Europi demokratsko uređenje, vladavina prava i socijalna država – i te ćemo vrijednosti braniti“, poručili su Bosanac i Miloš  na konferenciji za medije u povodu obilježavanja Dana Europe, mjesec dana uoči izbora za Europski parlament.

Uspon nacionalista

Bosanac je upozorio na sve veću mobilizaciju radikalno desnih snaga kako u Hrvatskoj, tako i diljem Europe.

Sve te snage, kaže, imaju jednak rječnik, sve se one pozivaju na nekakav suverenizam, pod čijom krinkom u stvari žele dovesti u pitanje temeljne europske vrijednosti.

“U stvari rade na rastakanju ‘ideje Europe’ i izlažu građane različitim oblicima nesigurnosti i smanjenja kvalitete života”, ustvrdio je.

U Možemo! su posebice zabrinuti izjavom Ursule von der Leyen da su pučani spremni razmotriti dogovor s ekstremnom desnicom. “To je samoubilački dogovor za Europu”, ocijenio je Bosanac.

Gordan Bosanac; Foto: Edvard Šušak/HINA

Jelena Miloš smatra da rast ekstremne desnice u Europi dovodi u pitanje demokraciju te ljudska prava i prava manjina, ali i borbu protiv klimatskih promjena koju godinama provode Zeleni, klimatski pokreti i mladi. “Istovremeno, desnica ne nudi rješenje za stvarne probleme građana kao što su inflacija ili klimatska kriza koju sve više osjećamo”, poručila je.

Okosnice kampanje

Možemo! će u kampanji ponuditi rješavanje problema, borit će se za priuštivo i javno dostupno stanovanje, za sigurna i zelena nova radna mjesta i bolja radnička prava, te za prava mladih – veću pristupačnost programa Erasmus plus, kao i ulaganje u mentalno zdravlje mladih. Također, borit će se protiv visokih cijena, za proizvodnju zdrave i lokalne hrane, te ulaganja u javni prijevoz i željeznice.

“Zalagat ćemo se za oporezivanje viška profita svih onih koji koriste inflaciju kao izgovor za povećanje cijena”, poručila je.

Možemo! očekuje da će postati europarlamentarna stranka, rekao je Bosanac koji nije htio nagađati o broju mandata.Povezane vijesti

Comment here