PolitikaPreporučeno

Plenković predstavio program, opetovao europske projekte HDZ-a | EU izbori 2024

Predsjednik HDZ-a i nositelj liste na izborima za Europski parlament Andrej Plenković rekao je u četvrtak da program “Hrvatska snažna i važna” govori o snažnoj Hrvatskoj koja je utjecajnija nego ikada prije, te poručio kako će se zalagati da dođemo na 82 posto prosjeka EU.

“Program ‘Hrvatska snažna i važna’ govori o snažnoj Hrvatskoj koja je kapitalizirala svoj međunarodni položaj i utjecajnija je više nego ikada prije”, rekao je Plenković na predstavljanju kandidata i izbornog programa Predsjedništvu i Nacionalnom odboru HDZ-a.

Poručio je i kako u novim izazovima moramo biti spretni u korištenju našeg međunarodnog položaja pa do svih mogućih politika na europskoj i nacionalnoj razini.

Izrazio je zadovoljstvo što je naša zemlja prije pet godina u portfelje Europske komisije “utkala” demografsku politiku, istaknuvši da je demografija u međuvremenu posala tema oko koje se lideri natječu tko će više na sastancima Europskog vijeća govoriti o tom problemu.

Ono što se događa Hrvatskoj, rekao je, nije svojstveno samo nama već je to problem koji postoji diljem zemalja članica EU, posebice zemalja Srednje i Istočne Europe.

Naveo je da će učiniti sve da u idućem mandatu njegove vlade Hrvatska sa sadašnjih 76 posto dođe na 82 posto prosjeka EU.

Statistika pokazuje, naglasio je, da u zemlji koja dođe na tu razinu jenjava trend iseljavanja, razlika plaća prema nekim zapadnim zemljama postaje sve manja a uvjeti života u krugu svoje obitelji, prijatelja i domovine postaju isplativiji nego privremeni odlazak u drugu zemlju.

“I taj cilj nam je nadomak”, rekao je.

Europski projekti HDZ-a

Podsjetio je na projekte koje su ostvarili u njihovom mandatu, kao što su Pelješki mostom kojim je povezan hrvatski teritorij, LNG terminal na Krku, projekt Slavonija i politika ravnomjernog regionalnog razvoja u koji je u zadnjih osam godina uloženo tri milijarde eura.

Hrvatska se uz to zalagala za što bolji položaj Hrvata u BiH kao jednog od tri konstitutivna naroda koji, smatra, još uvijek treba ostvariti svoju punu ravnopravnost. Podsjetio je da je prije mjesec i pol dana donijeta strateška odluku da se otvore pristupni pregovori s BiH.

“To su gigantski uspjesi i uspjesi čije vrijednosti će ostaviti traga i smjera za nama najvažniju susjednu zemlju a osobito za osnaživanje položaja hrvatskog naroda”, istaknuo je.

Plenković je rekao da su HDZ-ovi zastupnici u europskom parlamentu pratili politike Vlade, podržavali integracijske napore i borili se za ulazak u šengenski prostor za razliku od onih koji su apriori bili protiv svega i interesa vlastite države.

Također, rekao je, bilo je i onih čiji su kolege iz klubova zastupnika u Europskom parlamentu radili na sabotiranju hrvatskog članstva u šengenskom prostoru. “To ćemo jasno govoriti u kampanji”, rekao je.Povezane vijesti

Comment here