PolitikaPreporučeno

U Njemačkoj raste potpora glavnoj struji desnice, pada Socijalistima i Zelenima | EU izbori 2024

Svježa “Superanketa” Euronewsa o nakanama birača ususret izborima za Europski parlament koji će se održati od 6. do 9. lipnja pokazuje rast potpore za Kršćansko‑demokratsku uniju (CDU), tradicionalno najsnažniju konzervativnu stranku Njemačke, i njezinu sestrinsku stranku Kršćansko-socijalna uniju (CSU).

Na drugom se mjestu utvrđuje krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD), na trećem Socijaldemokrati (SPD) aktualnog njemačkog kancelara Olafa Scholza i njihovi koalicijski partneri, Zeleni i Slobodni demokrati (FDP).

Istraživanje je utvrdilo da je potpora CDU/CSU-u u mjesec dana od kraja ožujka do kraja travnja porasla s 29 posto na 30.2 posto, što ugrubo odgovara padu potpore za SPD sa 17 posto na 15.6 posto.

Nakane njemačkih birača ususret izborima za Europski parlament; Foto: Courtesy of Euronews

Najveći gubitnici na mjesečnoj razini su Zeleni, što je paneuropskih trend. Za njih bi s krajem travnja glasalo 13 posto birača, u poredbi sa 16 posto na kraju ožujka.

Potpora AfD-u istovremeno je porasla sa 16 posto na 18.3 posto.

Rast podrške na mjesečnoj razini bilježi i biznisu i poduzetnicima naklonjen FDP, čija se kotacija popravila s 4 posto na 4.7 posto.

Ispred FDP-a se još uvijek nalazi svježi izdanak njemačke političke scene, radikalno ulijevo ustrojena protuimigrantska stranka “Savezništvo Sahra Wagenknecht – razum i pravda” (BSW) čiji politika podrazumijeva ćušpajz domoljubnog konzervativnog nacionalizma, paternalističkog gospodarskog upravljanja i shodne vanjske politike.

Potpora toj stranci kroz mjesec je okopnila sa 7 posto na 5.9 posto.

Euronews piše da snaženje CDU/CSU-a bodri aktualnu predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen koja sve otvorenije promišlja o parlamentarnoj koaliciji desnice koja bi zamijenila aktualno veliko savezništvo glavne struje u kojem sudjeluju konzervativci, socijalisti i liberali.


EU izbori 2024

Comment here