PreporučenoTech

S tužbama suočena AstraZeneca povlači cjepivo, izlazi s COVID-19 tržišta

Britansko-švedska multinacionalna farmaceutska i biotehnološka tvrtka AstraZeneca u utorak je započela globalno povlačenje svojeg cjepiva protiv bolesti COVDI-19 uz obrazloženje da se na tržištu nalazi “višak dostupnih i osvježenih cjepiva”.

Predmetna su cjepiva na tržištu Europske unije prodavana s nazivom Vaxzevria.

“Budući da su u međuvremenu razvijene višestruke inačice COVID-19 cjepiva postoji višak dostupnih osvježenih cjepiva,” rekli su iz tvrtke, dodajući da je zasićenje dovelo do pada potražnje za Vaxzevrijom, koja se više ne proizvodi niti isporučuje.

Britanski mediji, uključujući The Guardian, pišu da je AstraZeneca zahtjev za povlačenje cjepiva predala 5. svibnja i on je na snagu stupio dva dana kasnije.

U pozadini

Odluka o izlasku s COVID tržišta stiže nakon što je tvrtka 28. travnja u sudskim spisima prvi put priznala da njezino cjepivo izaziva nuspojave i ozlijede, uključujući poremećaje menstrualnog ciklusa, krvne poremećaje, moždano krvarenje i krvne ugruške u mozgu (tromboza i trombocitopenija).

The Telegraph procjenjuje da izloženost AstraZenece udružnim i pojedinačnim tužbama seže do višemilijunskih iznosa.

Grabancijaš je o znanstvenim i regulatornim spoznajama, prijepornoj učinkovitosti i nuspojavama adeno cjepiva, koje su na tržište ishitreno dostavile tvrtke Johnson & Johnson i AstraZeneca izvještavao u realnom vremenu i opetovano upozoravao na neodgovornost Hrvatskog zavod za javno zdravstvo i drugih dionika nabavke cjepiva u Hrvatskoj.

Više o navedenom pročitajte kronološki u povezanim vijestima.


Kronologija odobrenja, primjene i povlačenja cjepiva AstraZenece

Comment here