PolitikaPreporučeno

‘Kalkulirani kockar’ i kupac 2.7 milijuna doza upitnog cjepiva inzistira na njegovom korištenju

Premijer Andrej Plenković poručio je kako očekuje da se svi pridržavaju plana cijepljenja, a vezano za nabavu cjepiva kazao je da je Rusija spremna isporučiti svoj Sputnik no da se razmatra s Hrvatskom agencijom za lijekove “što se može učiniti poštujući pravnu stečevinu EU”.

“U najboljoj smo vjeri donijeli plan cijepljenja i treba ga se pridržavati, pozdravio sam nove protokole HZJZ-a i očekujem da se svi pridržavamo toga”, rekao je Plenković u ponedjeljak prilikom obilaska novog studenskog doma u Dubrovniku.

>>>Južna Koreja povukla odobrenje za primjenu cjepiva AstraZenece u starijih od 65 godina

Pojasnio je kako cjepiva dolaze prvo u HZJZ, a zatim u županijske zavode, bolnice i drugdje istaknuvši kako svi moraju voditi računa o prioritetima.

>>>Hrvatska rezervirala 2,7 milijuna doza zabrinjavajućeg cjepiva | AstraZeneca

„Cilj svih je što prije cijepiti što veći broj ljudi i da se pritom držimo koncepta najugroženijih”, kazao je Plenković dodavši da su se političari cijepili kao poticaj početku kampanje cijepljenja.

Nema šanse da županijski zavod odvraća starije da prime AstraZenecu

Što se tiče odluke primorsko-goranskog Zavoda za javno zdravstvo da AstraZeneca cjepivom neće cijepiti starije od 65 godina Plenković je poručio kako je to nedopustivo te najavio promjenu u sustavu.

>>>‘Mind the gap’ – nedoumice oko doziranja i učinkovitosti cjepiva AstraZenece | Reuters

“Nema teorijske šanse da nam županijski zavod buni ljude i odvraća starije da prime to cjepivo”, kazao je premijer u još jednoj od opasnih izjava koje nemaju dodira sa zbiljom.

Prema istraživanju renomiranog žurnala Lancet objavljenom 8. prosinca 2020. godine prosječna učinkovitost cjepiva AstraZenece u sprječavanju srednjih i ozbiljnih manifestacija bolesti COVID-19 nakon dvije doze iznosi 62%.

>>>Ministarstvo zdravstva zavarava javnost o učinkovitosti cjepiva AstraZenece | Fact Check

Naime, iako hrvatske civilne i zdravstvene vlasti svom silinom tvrde kako je cjepivo AstraZenece učinkovito u “gotovo 100%” slučajeva takav je navod činjenično netočan za osobe starije od 65 godina. Navedeno je razvidno iz samih kliničkih ispitivanja proizvođača, kao i mišljenja većine zdravstvenih vlasti u Europskoj uniji koja, vidi vraga, već poslovično odudaraju od gledišta stranačkog i poltronskog “nacionalnog Stožera HDZ-a”.

>>>SUH i MUH očekuju da Milanović i Plenković spriječe eksperimentiranje s cjepivom AstraZenece

Premijer, koji je javno i opetovano pokazao spremnost za malo “kalkuliranog rizika”, kockanja s javnim zdravljem, uistinu bi trebao promijeniti sustav, uključujući uklanjanje svake osobe koja otvoreno i očigledno zavarava javnost dok se poziva na nepostojeće podatke, što od danas uključuje i njega.

Nabava cjepiva

Vezano za dobavu cjepiva Plenković je rekao da su prošlog tjedana obavljeni razgovori s farmaceutskim kompanijama i predstavnicima Europske komisije te da se očekuje ubrzanje dostave, do kraja ožujka više od 600 tisuća te još veća isporuka u drugom kvartalu.

Dodao je kako je i Rusija spremna dostaviti Hrvatskoj cjepivo Sputnik. „Sada razmatramo s Hrvatskom agencijom za lijekove (HALMED) što pravno možemo učiniti, poštujući pravnu stečevinu EU. Pravilo je zbog sigurnosti javnog zdravlja osigurati filter EMA i jednom kada oni odobre onda je moguće koristiti i ta cjepiva u  Hrvatskoj”, rekao je.

Kaže  da je obavio razgovor i s ministrom zdravstva i ministrom vanjskih poslova kako bi vidio može li se jedan dio cjepiva riješiti na taj način ali uz sigurnost za građane.

>>>Južna Afrika pauzirala primjenu protiv novog soja neučinkovitog cjepiva AstraZenece | COVID-19

Premijer je komentirao i popuštanje epidemioloških mjera naglasivši da se one balansiraju, rade u najboljoj mjeri, da se prati što rade druge zemlje te djelatnostima koje ne mogu raditi daju kompenzacije.

„Od danas smo omogućili prodavanje pića za van, napravili smo bitan korak i ako epidemiološka slika bude i dalje ovako dobra normalno da ćemo poduzeti i druge korake”, najavio je.

>>>ECDC očekuje značajni porast zaraza i smrtnih slučajeva: COVID-19 | procjena rizika

Samo otvaranje novog studenskog doma u Dubrovniku Plenković je ocijenio kao snažan iskorak ulaganja u obrazovanje i mlade generacije što je ključ razvoja Hrvatske. Riječ je o projektu vrijednom 219 milijuna kuna koji je sufinanciran europskim sredstvima.

Grabancijaš/Hina