PreporučenoTech

Južna Afrika pauzirala primjenu protiv novog soja neučinkovitog cjepiva AstraZenece | COVID-19

Južna Afrika zaustavlja primjenu cjepiva protiv bolesti COVID-19 koje su razvili stručnjaci AstraZenece i Sveučilišta Oxford, izvijestilo je u nedjelju tamošnje ministarstvo zdravstva nakon što je nova analiza pokazala da doza “pruža minimalnu zaštitu” protiv simptoma novog soja koronavirusa.

Vlada je djelovala na preporuku dvojice vodećih virologa koji su tijekom tiskovne konferencije rekli da je pauza nužna.

>>>SUH i MUH očekuju da Milanović i Plenković spriječe eksperimentiranje s cjepivom AstraZenece

“Moramo privremenom zaustaviti primjenu cjepiva AstraZenece dok ne dobijemo informacije o kliničkoj učinkovitosti,” rekao je Salim Abdool Karim, epidemiolog sa Sveučilišta Columbia i član savjetodavnog vijeća Južnoafričke vlade.

>>>Hrvatska rezervirala 2,7 milijuna doza zabrinjavajućeg cjepiva | AstraZeneca

Slično je gledište iznio i predsjedavajući u vijeću, Barry Schoub. “Mislim da jednostavno treba suspendirati korištenje AstraZenece, ali i dublje istražiti cjepivo kako bismo vidjeli možemo li ga učiniti učinkovitijim,” rekao je.

>>>Hrvatska se još uvijek ‘prilagođava’ potrebi praćenja novih sojeva koronavirusa

Službenici su odluku potkrijepili detaljnom prezentacijom prema kojoj je učinkovitost cjepiva AstraZenece prije mutacije B.1.351 u prosjeku priječila pojavu srednje teškog oblika bolesti za oko 75%. No, nakon što je nova varijanta postala uobičajenom, cjepivo se pokazalo učinkovitim u samo 22% slučajeva.

“Mind the gap”

Različiti izvori, uključujući AstraZenecu, upozoravaju da se zaključci Južnoafričkih zdravstvenih vlasti temelje na malom uzorku od 1,765 osoba čija je prosječna dob 31.

Neovisno o mutacijama, znanstvenici generalno propituju učinkovitost cjepiva AstraZenece čija su klinička ispitivanja naizgled bila ispod standarda, uključujući i prezentaciju rezultatu.

>>>‘Mind the gap’ – nedoumice oko doziranja i učinkovitosti cjepiva AstraZenece | Reuters

Zasad je potvrđeno da južnoafrički soj koronavirusa u većoj ili manjoj mjeri umanjuje učinkovitost većine drugih cjepiva, među kojima se ponajbolje za odmjeravanje s mutacijom pokazalo ono Johnson & Johnsona čija je učinkovitost u priječenju srednjih do ozbiljnih simptoma izazvanih B.1.351 procijenjena na 57% u poredbi s 66% protiv prijašnjih dominantnih sojeva.

Drugi lideri u utrci za cjepivo, Pfizer i Moderna, također navode da je južnoafrička mutacija otpornija na imunizaciju, no procjene o učinkovitosti u ovom trenutku nisu niti približno egzaktne.

via CNBC

Comments (4)

  1. […] >>>Južna Afrika pauzirala primjenu protiv novog soja neučinkovitog cjepiva AstraZenece | … […]

  2. […] >>>Južna Afrika pauzirala primjenu protiv novog soja neučinkovitog cjepiva AstraZenece | … […]

  3. […] prenosi da je Fischer također citirao preliminarne rezultate istraživanja u Južnoj Africi koje sugerira da cjepivo AstraZenece pruža “minimalnu zaštitu” od blagih do umjerenih […]

  4. […] Južnoafrički soj, čije su mutacije slične brazilskima, značajno je umanjio učinkovitost cjepiva AstraZenece zbog čega su tamošnje zdravstvene vlasti zaustavile njegovu primjenu. […]

Comments are closed.