PolitikaPreporučeno

Capak, čija riječ ne vrijedi pišljiva boba, inzistira na učinkovitosti cjepiva AstraZenece

Krunoslav Capak; Foto: Al Jazeera Balkans/YouTube

U više hrvatskih gradova odnosno županija u četvrtak će se nastaviti s cijepljenjem AstraZenecinim cjepivom protiv covid-19, a cijepit će se osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici.

Cijepljenje je počelo danas u Šibensko-kninskoj te Zadarskoj županiji, a sutra s cijepljenjem prvi počinju, u 9 sati, u Oroslavju u ambulanti Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije. Stanovnici Osječko-baranjske županije moći će se cijepiti od 12 sati u Domu zdravlja Osijek.

>>>HUBOL prozreo ‘licemjerje i kukavičluk’ Stožera, blaćenje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

U Splitsko-dalmatinskoj županiji, u Splitu cijepljenje AstraZenecinim cjepivom počinje u 13.30 sati u županijskom Domu zdravlju, u ordinaciji dr. Marka Rađe, ravnatelja toga doma. Izjavu će dati ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin. U Splitu će cijepljenje biti nastavljeno od 17.30 sati u ordinaciji opće medicine Marion Tomičić.

Cjepivo AstraZenece trebali bi sutra primiti i stanovnici Primorsko-goranske županije, a cijepljenje će biti organizirano u Rijeci, a stanovnici Ličko-senjske županije u četvrtak u Gospiću, u 10 sati u Zavodu za javno zdravstvo.

U javnosti su se proteklih dana pojavile sumnje u učinkovitost toga cjepiva za stariju populaciju, no ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je u ponedjeljak da je cjepivo AstraZenece učinkovito, sigurno i ispravno testirano te da ga je Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila za sve građane starije od 18 godina.

>>>SUH i MUH očekuju da Milanović i Plenković spriječe eksperimentiranje s cjepivom AstraZenece

Nekoliko zemalja EU-a je preporučilo da se ne cijepe stariji od 65 godina i njihov argument je da nema dovoljno dokaza da je cjepivo učinkovito u tim dobnim skupinama, a naš je da je učinkovito, sigurno i ispravno testirano i odobreno od EMA. Za starije od 18 godina, rekao je Capak.

Kontekst

Brojne zdravstvene vlasti u Europskoj uniji, uključujući Francusku, Njemačku, Austriju, Švedsku, Norvešku, Dansku, Nizozemsku, Španjolsku i Poljsku cjepivo AstraZenece preporučuju isključivo za osobe mlađe od 65 godina, Italija i Belgija su granicu pomaknule još niže, na mlađe od 55 godina.

>>>Njemačka primjenu cjepiva AstraZenece ograničila na osobe mlađe od 65 godina

BBC navodi da je razlog za navedeni oprez izostanak podataka o učinkovitosti cjepiva u starijoj populaciji. On nije fiktivan, već činjeničan, budući da je u kliničkom ispitivanju na temelju kojih su donesene preporuke sudjelovalo samo 660 osoba starijih od 65 godina od kojih su samo dvije oboljele.

Regulatori su nezadovoljni i nepoznanicama, nedorečenostima i naizgled paušalnim ocjenama stručnjaka AstraZenece i Sveučilišta Oxford o utjecaju doziranja na učinkovitost cjepiva, što je u maniri istraživačkog novinarstva i nakon uvida u dokumentaciju otkrio Reuters.

Kontrolor štete, dezinformator i manipulator

Sve je navedeno promaklo Capaku, stranačkom stručnjaku HDZ-a za svijanje kako vjetar puše koji je u dosadašnjem tijeku epidemije skrivao članstvo u toj stranci, da bi se kasnije pokazao instrumentalnim u diskriminaciji populacije, kršenju epidemioloških mjera i povlačenje populističkih poteza izvan sfera znanosti.

>>>Nakon skandalozne zlouporabe ovlasti Krunoslav Capak mora dati ostavku: GLAS

Navedeno je točno bila riječ o potvrdi Vlade i “propusnici” za Daria Hrebaka, otvaranju granica ili narudžbi 2.7 milijuna doza cjepiva u trenutku kad je ono izazivalo široku zabrinutost uslijed “neželjenog događaja” i slovilo kao najlošija od dostupnih ponuda.

>>>Capak ponovio dezinformaciju o učinkovitosti lockdowna, najavio kazne između 100 i 200 eura

Riječ je i o osobi koja je tjednima uporno, neutemeljeno i bez ikakvog dokaza tvrdila kako stezanje epidemioloških mjera ne donosi rezultate, što je ususret novoj godini rezultiralo nezaustavljivom plimom zaraza i šokantnim brojem umrlih u starijoj populaciji.

>>>Hrvatska rezervirala 2,7 milijuna doza zabrinjavajućeg cjepiva | AstraZeneca

Recentna je povijest pokazala da su njegove dosadašnje, paušalne, političke i neinformirane procjene bile preskupe za mnoge. Capak je HDZ-ov kontrolor štete i dezinformator, osoba čija riječ ne vrijedi pišljiva boba. Osoba koja sada mora “utopiti” 2.7 milijuna doza cjepiva koje nije niti trebalo biti naručeno, a osobite ne u takvim količinama.

Cijepiti ili necijepiti?

Aktualna javna rasprava osobama u zlatnim godinama očito otvara možebitno teško pitanje treba li se cijepiti kandidatom AstraZenece. Budući da su alternativne nedostupne, pogreške učinjene, a podaci sugeriraju da je cjepivo sigurno, dobro je posegnuti za dozama unatoč upitnoj učinkovitosti.

>>>Južna Afrika pauzirala primjenu protiv novog soja neučinkovitog cjepiva AstraZenece | COVID-19

Dakako, navedeno podrazumijeva nastavak pridržavanja epidemioloških mjera i nakon imunizacije, što je, prema preporukama stručnjaka i Svjetske zdravstvene organizacije, generalno pravilo za sva nova cjepiva na tržištu čija se učinkovitost protiv novih mutacija također propituje.

Grabancijaš/Hina

Comments (2)

  1. […] Capak, čija riječ ne vrijedi pišljiva boba, inzistira na učinkovitosti cjepiva A… 10/02/2021 […]

  2. […] Naime, iako hrvatske civilne i zdravstvene vlasti svom silinom tvrde kako je cjepivo AstraZenece učinkovito u “gotovo 100%” takav je navod činjenično netočan za osobe starije od 65 godina. Navedeno je razvidno iz samih kliničkih ispitivanja proizvođača, kao i mišljenja većine zdravstvenih vlasti u Europskoj uniji koje, vidi vraga, već poslovično odudaraju od gledišta stranačkog i poltronskog “nacionalnog Stožera HDZ-a”. […]

Comments are closed.