PreporučenoTech

Smrt jedne, teško stanje druge osobe u Danskoj | cjepivo AstraZenece

Danska je u subotu izvijestila o smrti jedne i teškom stanju druge osobe u koje je nakon imunizacije cjepivom AstraZenece zabilježena pojava krvnih ugrušaka i cerebralno krvarenje.

Osobe, obje iz bolničkog osoblja, cjepivo su primile manje od 14 dana prije manifestacije nuspojava, priopćilo je tijelo koje upravlja javnim bolnicama u Kopenhagenu. Danska agencija za lijekove je potvrdila zaprimanje dva “ozbiljna izvješća”, drugi su detalji i informacije izostali.

Danska je cijepljenje AstraZenecom zaustavila 11. ožujka uslijed izvješća o mogućoj korelaciji imunizacije i “izrazito neuobičajenih” simptoma u osobe koja je preminula nakon cijepljenja te je nakon konferencije Europske agencije za lijekove koja je u četvrtak u pažljivo sročenim izjavama navela da korist od cjepiva AstraZenece i nadalje nadilazi rizike odlučila nastaviti s moratorijem.

Pojedine su zemlje, poput Njemačke i Francuske, nakon izvješća EMA-e nastavile s kampanjama cijepljenja.

“Dajemo prioritet izvješćima o sumnjama na ozbiljne nuspojave poput ovih i temeljito ih ispitujemo kako bismo procijenili postoji li moguća veza s cjepivom,” napisala je Tanja Erichsen zadužena za nadzor lijekova pri Danskoj agenciji za lijekove u subotu na Twitteru. “U procesu smo rješavanja dvaju konkretnih slučajeva,” dodala je.

Norveška je, za razliku od EMA-e, u četvrtak potvrdila izravnu vezu između cjepiva AstraZenece i krvnih poremećaja, tamošnje su vlasti također rekle da će pričekati s nastavkom cijepljenja.

>>>HALMED zaprimo prijavu o smrti 33-godišnje osobe | cjepivo AstraZenece

Hrvatska agencija za lijekove HALMED u petak je izvijestila o pokretanju istraga još tri slučaja koji su vremenski povezani s cijepljenjem. Agencija je dosad zaprimila ukupno šest prijava neželjenih događaja sa smrtnim ishodom u korelaciji s imunizacijom, no pritom nije pronašla i/ili potvrdila uzročno-posljedičnu vezu.

AstraZeneca je u subotu odbila komentirati nove slučajeve u Danskoj.

via Reuters

Comments (1)

  1. […] je i inicijalno bila prva zemlja koja je nakon neželjenih događaja u ožujku zaustavila korištenje AstraZenece, tamošnje su vlasti također pauzirale primjenu cjepiva Johnson […]

Comments are closed.