PreporučenoTech

Danska prva u svijetu odustala od cjepiva AstraZenece | COVID-19

Cjepivo AstraZenece; Foto: CBS News/YouTube

Danska je u srijedu postala prva zemlja koja je prekinula korištenje cjepiva protiv bolesti COVID-19 proizvođača AstraZenece. Rezultati istraga o krvnim ugrušcima “pokazali su stvarne i ozbiljne nuspojave,” rekao je rukovoditelj agencije za zdravlje Soren Brostrom. “Na temelju sveukupnog razmatranja, stoga smo odlučili nastaviti program cijepljenja za sve ciljane skupine bez ovog cjepiva,” dodao je.

>>>Američke zdravstvene vlasti pauzirale primjenu Johnson & Johnson cjepiva | detalji

Regulator Europske unije za lijekove (EMA) prošloga je tjedna prepoznao “moguću vezu” između cjepiva AstraZenece i cerebralne tromboze venskih sinusa (CVST), ali je zadržao ocjenu da rizici od bolesti nadilaze rizike od cjepiva. EMA je zaključno s 4. travnja 2021. na oko 34 milijuna administriranih doza cjepiva zabilježila 169 slučajeva CVST-a i 53 slučaja tromboze splanhničkih vena koja izaziva oštru bol u abdomenu.

Agencija je odluke i procjene rizika ostavila nacionalnim regulatorima. Brojne su zemlje primjenu cjepiva AstraZenece ograničile na starije dobne skupine, najčešće za osobe starije od 50 ili 60 godina.

Hrvatske zdravstvene vlasti zasad nisu posegnule za sličnim mjerama predostrožnosti.

>>>STIKO: vrlo jasan signal rizika za žene mlađe od 60 godina; HZJZ/EMA: rizik se ne može utvrditi

Danska je i inicijalno bila prva zemlja koja je nakon neželjenih događaja u ožujku zaustavila korištenje AstraZenece, tamošnje su vlasti također pauzirale primjenu cjepiva Johnson & Johnson koje prema posljednjim informacijama izaziva jednake raritetne nuspojave.

Reuters navodi da je prvu dozu cjepiva u Danskoj primilo gotovo milijun ljudi u populaciji od 5.8 milijuna, 77% je cijepljeno Pfizer/BioNTech cjepivom, 7,8% Modernom i 15.3% AstraZenecom. Vlasti očekuju da će odustajanje od AstraZenece završetak kampanje procjepljivanja pomaknuti s 25. srpnja na početak kolovoza.

>>>Rezultati posljednjih istraživanja o ‘visokootpornim mutacijama’, reinfekcijama | COVID-19

Danska je u postupku popuštanja epidemioloških mjera nakon što je broj dnevnih zaraza s nekoliko tisuća u prosincu pao na njih 500-600.

Pratite nas na Google vijestima