PreporučenoTech

Rezultati posljednjih istraživanja o ‘visokootpornim mutacijama’, reinfekcijama | COVID-19

U rekapitulaciji posljednjih ili aktualnih istraživanja o mutacijama koronavirusa i naporima u razvoju učinkovitog cjepiva znanstvenici su utvrdili da antitijela potaknuta mRNK cjepivima Pfizer/BioNTecha i Moderne dramatično gube potencijal zaštite protiv pojedinih novih sojeva koronavirusa SARS-CoV-2.

Jedna je od recentnih studija, provedena na uzorcima krvi 99 pojedinaca koji su primili jednu ili dvije doze mRNK cjepiva, otkriva da su cjepivom potaknuta antitijela slabije učinkovita protiv pet od 10 ponajviše praćenih i promatranih mutacija.

>>>Komisija odobrila Pfizer/BioNTech cjepivo, navela značajke mRNK tehnologije

Pet od 10 varijanti je “izuzetno otporno na neutralizaciju” čak i kod osoba koje su primile dvije doze cjepiva, navodi studija objavljena sredinom ožujka u žurnalu “Cell”.

Svih pet visokootpornih inačica ima promjene na šiljku virusa koji služi za prianjanje uz stanice. Ključne su mutacije označene kao K417N/T, E484K i N501Y, a ponajviše su rasprostranjene u Europi, Brazilu i Južnoj Africi.

Istraživanje je utvrdilo da je postojeća linija mRNK cjepiva pet do šest puta manje učinkovita protiv “brazilske inačice” ili 20 do 44 puta manje učinkovita protiv “južnoafričkog soja”, što je u skladu s rezultatima drugih komplementarnih studija.

Mutacija E484K zamijećena je i u takozvanoj “njujorškoj varijanti”.

Autori studije ističu da cjepiva mogu biti od koristi “unatoč rezultatima” jer je važno u obzir uzeti njihovu sposobnost da imunosni sustav potaknu na akciju “što bi moglo štiti protiv razvoja ozbiljnih oblika bolesti” COVID-19.

“Britanski soj” je smrtonosniji

Posljednja istraživanja također potvrđuju inicijalne procjene da je inačica koronavirusa prvi put identificirana u Engleskoj i poznata kao B.1.1.7 smrtonosnija od drugih uvriježenih varijanti.

>>>Britanski soj mutirao prema ‘bijegu od cjepiva’ | COVID-19 Genomics UK

Istraživači su na uzorku od 185,786 zaraženih osoba u Engleskoj, uključujući 867 smrtnih slučajeva, utvrdili da su izgledi za smrt od B.1.1.7 u prosjeku 67% veći u odnosu na prijašnje varijante. Kao i kod drugih varijanti rizik se povećava ovisno o godinama, muškom spolu i postojećim zdravstvenim faktorima. Britanski je soj brzo postao dominantan u Europi i stručnjaci očekuju da će sličnu prevlast postići i u Americi.

>>>Visok udio ‘britanskog soja’ u Karlovačkoj županiji: COVID-19 | 2. travanj

Autori opisane studije, objavljene na medRxivu ususret stručnoj recenziji, “ključnim” ističu da “izranjajući podaci sugeriraju da je aktualna linija cjepiva učinkovita protiv B.1.1.7.”

Prijemčivost “brazilskog soja”

Novi soj sa značajnim mutacijama otkriven u Manausu, glavnom gradu brazilske države Amazonije, i označen kao P.1 po dolasku je izazvao plimu zaraza i nestašicu kisika. Inačica je dominaciju postigla u kratkom roku, od nepostojanja u studenom do udjela od 73% među novozaraženim slučajevima u siječnju.

>>>Brazil: novi soj virusa izazvao eksploziju infekcija, nestašicu kisika u Manausu

Broj zaraza izazvanih mutacijom četverostruko je veći od onog izazvanog dominantnom inačicom koronavirusa u prvom valu pandemije.

Vlasti procjenjuju da je P.1 u prosjeku 2.5 puta zarazniji od prijašnjih varijanti koje su cirkulirale Manausom. Prve analize sugeriraju da je rizik od reinfekcije malen, no znanstvenici ističu da su nužna dodatna istraživanja kako bi se utvrdile značajke P.1 povezane s patogenošću, sposobnošću izazivanje teških oblika bolesti i slično.

>>>Brazil: novi soj virusa izazvao eksploziju infekcija, nestašicu kisika u Manausu

“Varijanta P.1 već je otkrivena u najmanje 25 zemalja,” napisali su autori istraživanja objavljenog na medRxivu.“To zahtijeva hitne … studije varijante P.1, jer veća prenosivost i patogenost mogu čak i dobro pripremljene zdravstvene sustave dovesti do kolapsa.”

Prijeporna učinkovitost cjepiva AstraZenece

Dok su istraživanja mRNK cjepiva postojana u rezultatima, učinkovitost cjepiva AstraZenece protiv novih varijanti ostaje upitna uslijed nedosljednih istraživanja, uključujući nedavni pokušaj kompanije da “zastarjelim podacima” zavara američke regulatore i javnost.

Južna Afrika je cijepljenje AstraZenecom prekinula u veljači nakon što se ono pokazalo neučinkovitim protiv tamošnjeg soja.

>>>Prvi slučaj reinfekcije u Francuskoj – pacijent u ‘kritičnom stanju’ | SARS-CoV-2 501Y.V2

Oxford, koji je sudjelovao u razvoju cjepiva i čija su dosadašnja ispitivanja izazvala kritiku zbog nepreciznosti i/ili netočnosti, tvrdi da je cjepivo AstraZenece učinkovito protiv “brazilskog soja”.

Slučajevi ponovne zaraze mutacijama koronavirusa unatoč cijepljenju s jednom i/ili dvije doze zabilježeni su u Brazilu, Francuskoj, Hrvatskoj i drugdje.

via Reuters

Comments (6)

  1. […] >>>Rezultati posljednjih istraživanja o ‘visokootpornim mutacijama’, reinfekcijama | C… […]

  2. […] >>>Rezultati posljednjih istraživanja o ‘visokootpornim mutacijama’, reinfekcijama | C… […]

  3. […] >>>Rezultati posljednjih istraživanja o ‘visokootpornim mutacijama’, reinfekcijama | C… […]

  4. […] >>>Rezultati posljednjih istraživanja o ‘visokootpornim mutacijama’, reinfekcijama | C… […]

  5. […] >>>Rezultati posljednjih istraživanja o ‘visokootpornim mutacijama’, reinfekcijama | C… […]

  6. […] >>>Rezultati posljednjih istraživanja o ‘visokootpornim mutacijama’, reinfekcijama | C… […]

Comments are closed.