Biznis i ekonomijaPreporučeno

Brazil i Argentina iniciraju monetarnu uniju

Sergio Massa; Foto: Sergio Massa/YouTube

Brazil i Argentina ovog će tjedna najaviti početak priprema za stvaranje zajedničke valute koja bi u konačnici mogla rezultirati drugom najvećom monetarnom unijom svijeta.

Financial Times piše da će dvije najveće južnoameričke ekonomije plan predstaviti na summitu u Buenos Airesu gdje će poziv na okrupnjivanje i integriranje uputiti i drugim latinoameričkim nacijama.

>>>Godišnja inflacija u Argentini segnula do 94.8% | INDEC

Inicijalni fokus bit će na procjenama kako bi nova valuta, za koju je Brazil predložio ime “sur” (jug), mogla utjecati na regionalnu trgovinu i dokidanje ovisnosti o američkom dolaru.

“Sur” bi u početku bio u paralelnoj cirkulaciji s brazilskim realom i argentinskim pezom.

“Bit će … odluka o početku izučavanja parametra nužnih za zajedničku valutu, što uključuje sve od fiskalnih pitanja do veličine ekonomije i uloge središnjih banaka,” rekao je za Financial Times argentinski ministar gospodarstva Sergio Massa.

>>>Komisija analizira napredak monetarne unije

“Bilo bi to izučavanje mehanizama za integraciju trgovine … Ne želim stvarati nikakva lažna očekivanja … ovo je prvi korak na dugom putu koji Latinska Amerika mora proputovati,” dodao je.

Dug put

Ministar je rekao da će početni bilateralni projekt biti ponuđen drugim nacijama na kontinentu. “Argentina i Brazil pozivaju ostatak regije,” rekao je.

Financial Times procjenjuje da bi monetarna unija čitave Latinske Amerike predstavljala oko 5 posto svjetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP). Najveće monetarna unija, europodručje, u svjetskom BDP-u uživa udjel od oko 14 posto.

>>>Nebajkovite crtice o euru, egzodusu iz Latvije

Massa je prepoznao da bi projekt mogao potrajati mnogo godina, uz podsjetnik da je Europi trebalo 35 godina za stvaranje eura.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima