Politika

Britanija i Europa ubrzavaju pripreme za neuredni brexit

Velika Britanija se pojačano priprema za brexit bez sporazuma i bit će spremna izaći iz Europske unije sa ili bez dogovora 31. listopada, rekao je u ponedjeljak britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab, dok EU upozorava da promijeni svoj “tvrdoglavi” stav o brexitu.

“Prihvaćam da možda nećemo uspjeti spriječiti brexit bez sporazuma.”

Oliver Letwin

Raab, pristaša brexita, rekao je da se “nedemokratski” irski zaštitni mehanizam treba izbaciti iz sporazuma o razdruživanju.

>>>EU spreman potrošiti ‘koliko god zatrebalo’ za pomoć Irskoj: The Times

“Želimo dobar sporazum s partnerima EU-a, ali to treba uključivati ukidanje nedemokratskog zaštitnog mehanizma”, rekao je Raab za BBC.

“Prema uputama britanskog premijera, koje je kabinet prihvatio pojačano se priprema za izlazak iz Unije”.

Ministri su u nedjelju rekli da vlada pretpostavlja da EU neće ponovno pregovarati o sporazumu koji je dogovoren s bivšom premijerkom Theresom May, a kojemu se protivi njezin nasljednik Boris Johnson i pojačano radi na pripremama za izlazak iz bloka 31. listopada bez sporazuma.

EU je u ponedjeljak upozorila Britaniju da odustane od svog “tvrdoglavog” stava prema brexitu i izbjegne razdruživanje bez sporazuma.

>>>Barnier: UK zna kako radi EU, prijetnje su besmislene

Konzervativac Oliver Letwin koji se protivi izlasku iz EU-a bez sporazuma rekao je za BBC da zastupnici trebaju pokušati zaustaviti takav ishod, ali i da nije sigurno hoće li parlament spriječiti takav scenarij.

“Prihvaćam da možda nećemo uspjeti spriječiti brexit bez sporazuma”, rekao je Letwin.