PolitikaPreporučeno

Grabar-Kitarović i Netanjahu izrazili spremnost za nadogradnju strateških odnosa

U drugom dijelu današnjeg dana predsjednica Grabar-Kitarović sastala se s predsjednikom Vlade Benjaminom Netanyahuom i predsjednikom Knesseta Yuli-Yoelom Edelsteinom, s kojima je razmijenila mišljenja o gospodarskoj suradnji između Hrvatske i Izraela, naglasivši prijateljske i partnerske bilateralne odnose te obostranu želju za daljnjim proširenjem suradnje.

Ministar gospodarstva Darko Horvat, koji je u izaslanstvu predsjednice Grabar-Kitarović, upoznao je izraelsku stranu s mogućnostima ulaganja u Republiku Hrvatsku, ali i izvoznim mogućnostima hrvatske strane.

Predsjednica je s predsjednikom Vlade Netanyahuom razgovarala o daljnjem razvoju vojno-tehničke suradnje te kibernetičke sigurnosti, a obostrano je zaključeno kako unatoč neostvarenom projektu nabave izraelskih rabljenih borbenih zrakoplova F-16 Barak, ostaje izražen interes i spremnost nadogradnje odnosa na strateškoj razini.

Redovna zračna linija Zagreb – Tel Aviv

Imajući u vidu rastući broj izraelskih turista u Hrvatskoj, kao i snažan interes hrvatskih građana za posjet Svetoj zemlji, sugovornici su zaključili kako bi uspostavljanje redovne zračne linije Zagreb – Tel Aviv snažno doprinijelo čvršćem povezivanju dviju država, ljudi i tvrtki.

>>>Državni posjet Predsjednice RH Izraelu

Ministar gospodarstva Darko Horvat, koji je u izaslanstvu predsjednice Grabar-Kitarović, upoznao je izraelsku stranu s mogućnostima ulaganja u Republiku Hrvatsku, ali i izvoznim mogućnostima hrvatske strane. Tako su sugovornici upoznati sa snažnim interesom hrvatske industrije za izvozom šećera u Izrael. Hrvatska industrija šećera ima sve vrhunske međunarodne certifikate, uključivo i ‘Kosher’, a razgovaralo se i o mogućnostima izvoza mesa i mesnih proizvoda.

Predsjednica Republike upoznala je sugovornike s hrvatskim prioritetima prilikom predsjedanja Vijećem EU te tom prigodom najavila izložbu „Pravednici među narodima – Hrvatska“ o pripadnicima različitih naroda koji su spašavali Židove tijekom Holokausta. Do danas je proglašeno preko 27 tisuća pravednika iz 51 zemlje svijeta, a od toga je 118 iz Hrvatske.

Sugovornici su među ostalim razmijenili mišljenja o budućnosti Europske unije, stanju na području jugoistoka Europe te aktualnim migracijskim trendovima.

Znanje o irigaciji

U razgovoru s ministrom vanjskih poslova Israelom Katzom naglašena je gospodarska suradnja, a kao mediteranske zemlje, Hrvatska i Izrael dijele zajedničku baštinu, interese i mogućnosti.

Kolinda Grabar-Kitarović i Israel Katz; Foto: Ured Predsjednice

Predsjednica Grabar-Kitarović prenijela je interes Hrvatske za prijenos znanja o sustavima navodnjavanja u Izraelu i uvođenje navodnjavanja u proces intenzivne poljoprivredne proizvodnje te posljedično bolji plasman proizvoda na tržište, konkurentnost cijena poljoprivrednih proizvoda, visoke prinose i stabilizaciju poljoprivredne proizvodnje u promjenjivim klimatskim uvjetima.

Prilikom susreta s predsjednikom Knesseta Yuli-Yoelom Edelsteinom istaknuta je razvidna parlamentarna suradnja koja jednako tako potvrđuje prijateljske i aktivne političke odnose, a predsjednica Grabar-Kitarović još jednom je izrazila uvjerenje kako hrvatske tvrtke mogu izraelskim partnerima ponuditi svoja iskustva i znanja u graditeljstvu, brodogradnji, proizvodnji namještaja i sličnim područjima.

Kolinda Grabar-Kitarović i Yuli-Yoel Edelstein
Kolinda Grabar-Kitarović i Yuli-Yoel Edelstein; Foto: Ured Predsjednice

Prije sastanka s predsjednikom Knesseta, Predsjednica je položila vijenac na Spomen obilježje vojnicima palim u Izraelskom ratu te obišla izložbu „Flashes of memories“ i položila cvijeće u Memorijalnoj dvorani, piše predsjedničina Služba za odnose s javošću.