PolitikaPreporučeno

Britanija planira redovite testove čitave populacije: COVID-19

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Matt Hancock u srijedu je otkrio planove britanske vlade o redovitom testiranju čitave populacije što je strategija koja bi trebala osigurati postupno ukidanje protuepidemijskih mjera u jednoj od koronavirusom najteže pogođenih zemalja svijeta.

>>>‘Snapshot’ ključnih, rekordnih poniranja BDP-a u EU, eurozoni: Eurostat

Hancock je rekao da vlasti već isprobavaju niz novih, bržih testova koji daju instant rezultate, te izrazio nadu da će strategija biti u primjeni krajem godine.

“Masovno testiranje, testiranje populacije u kojem su redoviti testovi norma, omogućit će nam da povratimo neke od sloboda,”

Matt Hancock

Odgovor britanske vlada na koronavirus predmet je širokih i žestokih kritika, ponajviše zbog odugovlačenja sa zaključavanjem ekonomije i propusta u testiranju koje je presudno za utvrđivanje realne epidemiološke slike. Rezultat propusta je najveća stopa smrtnosti i najoštriji gospodarski pad među svim naprednim ekonomijama.

>>>Manchester proglasio ‘veliki incident’, zabranio međuobiteljska okupljanja: COVID-19/2. kolovoz

“Masovno testiranje, testiranje populacije u kojem su redoviti testovi norma, omogućit će nam da povratimo neke od sloboda, to je golemi projekt vlade,” izjavio je Hancock za BBC radio.

Ministar je naveo da istraživački laboratoriji u Porton Downu iskušavaju nove testove koji virus mogu detektirati u slini, bez zadrške ili potrebe za daljnjim ispitivanjima. “Dolaze nove tehnologije, mi ih sada kupujemo i testiramo,” rekao je. “Sigurno ćemo to pospješiti kroz ostatak godine.”

via New York Times