Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Snapshot’ ključnih, rekordnih poniranja BDP-a u EU, eurozoni: Eurostat

Gospodarstvo europodručja u drugom je kvartalu zabilježilo rekordni pad aktivnosti, otkrivaju u petak objavljeni, preliminarni podaci europskog statističkog ureda Eurostata.

U razdoblju od travnja do lipnja bruto domaći proizvod (BDP) 19 članica eurozone smanjio se za 12.1% u odnosu na kvartal prije.

Najdublje poniranje od početka prikupljanja podataka u 1995. godini koincidira s razdobljem u kojem su europske vlade posegnule za “zaključavanjem” gospodarstva u nastojanju da suzbiju prvi val pandemije koronavirusa.

BDP eurozone je posrnuo i u prvom kvartalu godine, za 3.6%.

U izvješću se ističe snažniji od očekivanog pad BDP-a u koronavirusom teško pogođenoj Španjolskoj, tamošnja se ekonomija s kvartala na kvartal smanjila za šokantnih 18.5% čime je izbrisan sav napredak postignut od velike financijske i europske dužničke krize.

>>>Njemački BDP u drugom kvartalu zaronio za -10.1%: Destatis

Veliki, ali manji pad BDP-a od očekivanog, bilježe i Italija i Francuska, gospodarstvo prve se smanjilo za 12.4% a potonje za 13.8%. Najveća europska ekonomija, Njemačka, s drugim je kvartalom ušla u tehničku recesiju uz pad za 10.1%.

Comments (3)

  1. […] >>>‘Snapshot’ ključnih, rekordnih poniranja BDP-a u EU, eurozoni: Eurostat […]

  2. […] >>>‘Snapshot’ ključnih, rekordnih poniranja BDP-a u EU, eurozoni: Eurostat […]

  3. […] >>>‘Snapshot’ ključnih, rekordnih poniranja BDP-a u EU, eurozoni: Eurostat […]

Comments are closed.