Politika

Čačić: po modelu POS-a koji sam postavio 2000. sagrađeno 9000 stanova

Predsjednik Narodne stranke – reformista i nositelj liste za europske izbore Radimir Čačić rekao je u petak u Rijeci da je model poticane stanogradnje (POS) koji je postavio 2000. godine primjer kako se mogu napraviti stvari korisne za građane a da državu ne koštaju ništa.

Na konferenciji za novinare pred jednom od zgrada građenom po modelu POS-a na Hostovu bregu istaknuo je kako želi podsjetiti da je taj model primjer da se “u ovoj državi mogu napraviti stvari korisne za građane a da državu ne koštaju ništa te pokazuje da taj tko to radi prepoznaje procese”.

“…treba razumjeti što je bankarski sustav – država sav novac vraća sebi, sve se ponovno vrti u tom modelu, a ono što se uloži se reciklira i stalno povećava.”

RADIMIR ČAČIĆ

Istaknuo je da je on postavio model POS-a 2000. godine, kad je postao ministar u Vladi Ivice Račana, te da i 19 godina nakon toga funkcionira i nisu ga, kako je rekao, ukidale ni lijeve ni desne vlade te pokazuje da ima svoju logiku. Model je sljedeće godine pokrenut a u pilot-programu je sudjelovala i Rijeka, rekao je Čačić i dodao da je Rijeka najveći grad u Hrvatskoj koji je odmah prepoznao potencijal i do danas izgradio više od 800 stanova, uz još 270 u planu.

U 19 godina je u Hrvatskoj po tom modelu sagrađeno 9000 stanova u objektima koji imaju tehnički standard i kvalitetu bitno bolju nego u privatnoj izgradnji, koja je potpuno tržišna, što čini srednji hrvatski gradić s 30.000 stanovnika, podsjetio je.

Čačić je istaknuo da po tom modelu država nikome ništa ne daje.

“Ona samo postavlja koncept gdje se dio poreza, 18,5 posto od 25 posto PDV-a, stavlja na depozit uz dva posto kamata na 15 godina, čime stvara dugoročnošću depozita stabilnost bankarskog sustava”, rekao je te dodao kako za to “treba razumjeti što je bankarski sustav – država sav novac vraća sebi, sve se ponovno vrti u tom modelu, a ono što se uloži se reciklira i stalno povećava”.

Ustvrdio je da su ljudi koji danas odlučuju na tom polju polupismeni, a jedan je od njih, kako je rekao, njegov bivši zamjenik župana Predrag Štromar.

>>>Čačić: nitko u konkurenciji za sjever nema tako mjerljive i jasne rezultate kao ja

“Ne razumiju ovaj model i uvode model subvencioniranja anuiteta, što predstavlja izravni udar na tržište i podiže cijene, a po našem modelu su se cijene smanjivale tamo gdje je uvedena gradnja po modelu POS-a”, rekao je.

Čačić je upozorio da je po zakonu koji regulira taj model predviđena gradnja dijela stanova za najam, čime bi se poticala fleksibilnost radne snage i time utjecaj na gospodarstvo te pozitivan učinak na demografiju. Taj dio programa nije nikad realiziran, a mogao bi se sad provesti uz pomoć europskih socijalnih fondova za mlade u stanogradnji, zaključio je Radimir Čačić.