Politika

Centar: vlada Vujnovca inaugurira u prvog hrvatskog oligarha

“Kupoprodaja Fortenova grupe epilog je afere Borg nastale u vrijeme vladavine HDZ-a i Mosta. Stranka Centar traži da se do kraja rasvijetle sve uloge svih članova te grupacije i tko ih je i kako postavljao jer i danas osjećamo posljedice njihovog djelovanja, a osjećat ćemo ih i u budućnosti,” rekla je u petak na konferenciji  za medije saborska zastupnica Centra, Marijana Puljak.

Zastupnica je sugerirala da je Vlada nakon neuspjeha u nakani da Fortenovu kupe i otkupe mirovinski fondovi, izmislila novi model “u kojem neće biti neposlušnih”.

“Novim zakonom o obveznim mirovinskim fondovima planira se natjerati mirovinske fondove da 5% imovine, odnosno naše štednje, drže u alternativnom investicijskom fondu koji bi, očito po nahođenju politike trebao ‘investirati’ u kompanije koje u ovom slučaju bira HDZ. Savršen kandidat za takvu transakciju je ENNA grupa koja se nakon izdvajanja PPD-a sprema za IPO, pa bi takav fond mogao kupiti udjele u ENNA-i i time bi Vujnovac dobio potreban kapital da finišira transakciju sa Fortenovom,” rekla je Puljak.

Zastupnica je ponovila gledište da alternativni fond kakav je osmislila vlada ne postoji u financijskoj teoriji i praksi jer bi se gubici pokrivali izravno iz proračuna, odnosno na račun poreznih obveznika.

“To nije ništa drugo nego pljačka naše imovine. Osim toga, primi li ENNA financiranje od alternativnog investicijskog fonda s državnom garancijom, to bi se moglo protumačiti kao nedopuštena državna subvencija koja je zabranjena i protivna pravu tržišnog natjecanja Europske Unije,” rekla je Puljak.

Dodala je i da Pavao Vujnovac “pod patronatom HDZ-a postaje prvi hrvatski oligarh koji se proširio svim strateškim sektorima hrvatskog gospodarstva te da će s kompanijama koje planira kupiti i trenutno posjeduje, od ukupnog prihoda svih tvrtki u Hrvatskoj, kontrolirati čak 10%.”

“Za vrijeme Ivice Todorića, Agrokor je imao udio u BDP-u od 2-2.5%. To znači da kompanije Pavla Vujnovca postaju prevelike da bi propale i da svaka kriza u takvoj kompaniji postaje sistemska kriza hrvatskog gospodarstva, u ovom slučaju gora od onoga što se dogodilo s Agrokorom jer je vlasnik ključnih kompanija u strateškim sektorima,” rekla je.

Od svih potencijalnih investitora na cijelom svijetu, dodala je, jedino je Vujnovac iskazao interes za kupovinu Fortenove.

“On nudi samo 5 milijuna eura garancije za kompaniju od pola milijarde eura, no simptomatično je i to da je valuacija Fortenove za Vujnovca dramatično povoljnija nego ona koja je nuđena mirovinskim fondovima,” zaključila je Puljak prema priopćenju stranke Centar.