PolitikaPreporučeno

Civilno društvo definiralo četiri tematska prioriteta za hrvatsko predsjedanje Unijom

Forum 2020, neformalna platforma civilnog društva, objavila je u srijedu svoje prioritete za hrvatsko predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovici 2020. – Europu vladavine prava, održivog razvoja i izgradnje mira koja i dalje ima potencijal širenja.

Forum 2020. je neformalna platforma organizacija civilnog društva okupljena povodom hrvatskog predsjedanja početkom iduće godine. Okuplja više od 20 udruga, a njime koordinira platforma CROSOL, priopćeno je iz te organizacije u srijedu.

>>>Orban: civilne udruge su agresivne, plivaju u novcu i iza njih stoji međunarodna mreža

Prioriteti su definirani kroz višemjesečni proces konzultacija koje su se provodile diljem Hrvatske u suradnji s organizacijama civilnog društva i svim zainteresiranim građanima. Održavane su uživo, ali i online.

Hrvatska preuzima predsjedanje Europskim vijećem 1. siječnja 2020., nakon Finske.

Četiri tematska prioriteta

Kroz njih su definirana četiri tematska prioriteta. Prvi je demokratska Europa slobodnih i odgovornih ljudi, temeljena na vladavini prava i ljudskih prava. Forum 2020 zagovara Europu slobodnog, nezavisnog i kritičnog civilnog društva, nezavisnih institucija i medija.

Drugi tematski prioritet je Europska unija koja i dalje ima potencijal širenja i koja će stabilizirati zapadni Balkan.

Treći je Europa koja je predana ciljevima održivog razvoja unutar i izvan svojih granica, a posljednji je EU kao globalni akter izgradnje mira.

Svi prioriteti detaljno su razrađeni kroz konkretne zahtjeve u pogledu javnih politika, navedene na službenoj stranici CROSOLA i poslane hrvatskoj vladi i ministarstvu vanjskih poslova. Na toj internetskoj adresi pokrenuta je i nova stranica koja će služiti kao izvor vijesti i informacija vezanih uz predsjedanje, s ciljem podizanja svijesti o europskim temama među hrvatskim građanima.

>>>Rodni stereotipi i osnaživanje žena tema ovogodišnjeg natječaja za Nagradu civilnom društvu

Članice Foruma 2020 su, između ostalih, organizacije poput Centra za mirovne studije, Mreže mladih Hrvatske, Gonga, BaBe, Documente i Kuće ljudskih prava.